Џаферовић: Биће правна реакција БиХ због централа на Дрини

Танјуг
Џаферовић: Биће правна реакција БиХ због централа на Дрини

САРАЈЕВО - Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је вечерас да је у припреми “правна реакција БиХ” на договор Србије и РС о градњи хидроцентрала на ријеци Дрини.

Он је за Н1 Сарајево оцијенио да је потписивање заједничке изјаве о изградњи три хидроцентрале у горњем сливу ријеке Дрине између премијерке Србије Ане Брнабић и премијера РС Радована Вишковића неуставно.

“Имате државни закон о концесији, па одлука Уставног суда која говори о државној имовини, па о унутрашњој пловидби. Ријека Дрина је међународна ријека и пловна је и то је гранична ријека и није могуће градити ништа без одлука БиХ...Правну реакцију државе припремамо на ову ситуацију о градњи хидроцентрала”, рекао је Џаферовић.

Казао је и да је са министарком спољних послова БиХ Бисером Турковић разговарао о протестној ноти која би поводом изградње хидроцентрала била упућена Србији и да му је она рекла да ће надлежно министарство у Србији обавијестити да та изјава између РС и Србије није у складу са Уставом БиХ.

Џаферовић је рекао и да се прате сви процеси у РС, односно да постоји тим људи који то прате, а везано за пољопривредно земљиште и да је та апелација написана.

“Против сваког закона РС који није у складу са Уставом БиХ, биће поднијета апелација Уставном суду”, нагласио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана