Џаба вам инат: Украјина приморана да купује руске сировине

ГС
Џаба вам инат: Украјина приморана да купује руске сировине

Москва - Комисија за ријешавање спорова Свјетске трговинске организације пресудила је у корист Русије у спору који је покренула против Украјине.

Наиме, спор је покренут због увођења антидампиншких царина на увоз амонијум-нитрата из Русије, пише украјински портал Страна.

“Арбитар, кога је именовао генерални директор Свјетске трговинске организације (СТО), утврдио је 8. априла да Украјина мора поштовати одлуку комисије за ријешавање спорова СТО, која је донесена у спору око антидампиншких царина на руски амонијум-нитрат до 15. септембра 2020. године”, наводи се у саопштењу, које је објављено на сајту руског Министарства за економски развој.

Према писању украјинског портала, спор Русије и Украјине у оквиру СТО покренут је због одлуке украјинских власти из 2014. године, када је Кијев нагло повисио царине на руски амонијум-нитрат – са 11,91 одсто на 36,06 одсто. Као одговор на то, Русија је поднијела тужбу у СТО.

Након што је Орган за решавање спорова донио пресуду, Украјина је затражила 27 месеци за извршавање одлуке, правдајуćи то потребом да унесу измјене у закон. Арбитар СТО је одбацио захтијев и обавезао Украјину да купи руске сировине до септембра ове године, преноси Спутњик.

Иначе, хемијско једињење амонијум-нитрат користи се у пољопривреди као ђубриво са високим садржајем азота, али се такође примењује и као оксидациони агенс у експлозивима.

(Б92)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана