Двојно држављанство са Хрватском илегално?

nezavisne.com
Двојно држављанство са Хрватском илегално?

Бањалука - Босна и Херцеговина је по ко зна који пут показала своју неозбиљност тиме што је у одговорима на европски упитник дала два потпуно различита одговора на питање има ли са Хрватском билатерални споразум о двојном држављанству.

Наиме, на неколико мјеста институције БиХ су одговориле да споразум постоји, док је у одговору на 496. питање у поглављу о политичким критеријумима одговорено да БиХ и Хрватска немају потписан споразум о двојном држављанству.

Да конфузија буде већа, у том одговору тврди се и да сви држављани БиХ који имају хрватско држављанство немају за то правни основ. Другим ријечима, тврди се да сви држављани БиХ с хрватским држављанством тај статус имају илегално, односно противзаконито.

У Министарству цивилних послова БиХ децидно тврде да БиХ и Хрватска имају важећи споразум о двојном држављанству, који је потписан 2007, а ратифициран у Предсједништву БиХ 2011. у мандату Небојше Радмановића, Жељка Комшића и Бакира Изетбеговића. Тврде и да грађани БиХ с двојним држављанством не треба да страхују за свој правни статус.

На питање како је онда могао овакав одговор отићи у Брисел, правдају се да тај одговор нису ни видјели када је упитник послан јер су они били задужени у радним групама за друга поглавља, а да поглавље 23 о политичким критеријумима нису покривали. Они тврде да је такав одговор стигао из МУП-а РС.

“Зашто су они то написали - ми то заиста не знамо. Можда су се збунили, можда су имали неке примједбе или имају неко мишљење с којим ми нисмо упознати. Најбоље би било да њих питате и да вам објасне шта их је мотивисало да дају овакав одговор”, рекли су нам у Министарству.

Иако смо се МУП-у РС обратили с молбом да нам појасне шта су тиме мислили, до закључења овог броја “Независних” нам нису послали одговор, правдајући се сезоном годишњих одмора.

Експерт за област билатералних споразума нам је у незваничном разговору рекао да постоји конфузија везано за саму примјену Споразума о двојном држављанству Хрватске и БиХ, те да је вјероватно то мотив зашто је РС послала овакав одговор.

“Хрватска од држављана БиХ тражи да се одрекну бх. држављанства. И сад, знате, то је помало чудно и нелогично јер сам назив Споразум о двојном држављанству подразумијева да грађани имају двојно држављанство”, рекао нам је наш саговорник. Истиче да је Хрватској у више наврата скретана пажња на ту чињеницу, али да се они правдају својим позитивним законским прописима у којима је наведено да се особа која се прима у хрватско држављанство, осим у специфичним ситуацијама попут оне кад се ради о држављанству брачног друга, мора одрећи другог држављанства, осим у случају ЕУ земље.

“У Хрватској се позивају на одредбу споразума да ће се примјењивати постојећи законски прописи, а законски пропис у Хрватској је да се морате одрећи држављанства. И сад БиХ једино преостаје реципроцитет, односно да тражи од хрватских држављана да се одрекну хрватског држављанства на начин како то сад чини Хрватска”, каже наш саговорник. Истиче да би такав поступак БиХ више штетио Хрватима јер су они конститутивни народ у БиХ па онда, ако би одлучили да задрже хрватско и одрекну се бх. држављанства, не би могли да се кандидују за важне државне позиције, чиме би им била ускраћена политичка права.

Додатну конфузију изазива објашњење које смо добили у Конзуларном одјељењу хрватске амбасаде, гдје негирају да траже одрицање бх. држављанства лицима која траже хрватско држављанство, али су нам обећали одговорити писменим путем јер се “ради о сложеном питању”, што до закључења овог броја нису учинили.

Било како било, сазнајемо да је Европска комисија одмах након добијања два контрадикторна одговора тражила од бх. институција појашњење, те да је у припреми допунски одговор у којем ће ово питање бити појашњено. На који начин - није нам познато, па остаје да се види кад буду објављени допунски одговори када ће и двојни држављани коначно сазнати да ли су неким случајем илегални грађани БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана