Двије трећине посланика за Представнички дом поново у трци

Ведрана Кулага Симић
Двије трећине посланика за Представнички дом поново у трци

САРАЈЕВО - Чак двије трећине актуелних посланика у Представничком дому Парламента БиХ на предстојећим општим изборима покушаће да избори нови мандат и остане на тој адреси још четири године, показују кандидатске листе партија из Републике Српске и ФБиХ.

Представнички дом броји 42 члана, од којих се двије трећине непосредно на изборима бирају са територије Федерације, а трећина из Српске. СНСД је одлучио да свих својих пет посланика поново стави на изборне листе. То су Сњежана Новаковић Бурсаћ, Драган Богданић, Љубица Миљановић, Небојша Радмановић и Сања Вулић, а на списку је и Обрен Петровић, који у овом мандату дјелује у саставу Српског клуба.

ПДП је повукао исти потез. Бранислав Бореновић и Мира Пекић поново иду у трку за гласове, за разлику од Мирка Шаровића и Драгана Мектића из СДС-а, са којима дјелују у истом посланичком клубу, те Ненада Нешића, кадра ДНС-а, који на изборима мјерка фотељу члана Предсједништва БиХ.  

СДА у Представничком дому има осам посланика. Половина их је добила зелено свјетло врха странке да на изборима покушају поново да обезбиједе те исте позиције. Тако да су на кандидатској листи Алма Чоло, Шемсудин Дедић, Нермин Мандра и Шемсудин Мехмедовић.

Слична ситуација је у хрватском блоку, који предводи ХДЗ-а БиХ. Одлучили су да троје од актуелних пет посланика пошаљу у изборну трку и овај пут. Ријеч је о Николи Ловриновићу, Предрагу Кожулу и Даријани Филиповић, док је Борјана Кришто кандидат ХДЗ-а БиХ за хрватског члана Предсједништва БиХ.

И СДП БиХ рачуна махом на исте играче, те су на листи Саша Магазиновић, Зукан Хелез и Нермин Никшић, а слично је и код Демократске фронте, којом руководи Жељко Комшић. Одлучено је да мандат покушају освојити Џенан Ђонлагић, Златан Бегић и Влатко Главаш, који су већ четврту годину у Представничком дому Парламента БиХ.

Подршку бирача поново траже и Предраг Којовић, Аида Баручија, Јасмин Емрић и Денис Звиздић, који је 2018. године мандат у Парламенту БиХ освојио као кадар СДА, а на овим изборима наступа у име странке Народ и правда.

Уз тих 25 посланика, у Представнички дом би и три делегата из актуелног сазива Дома народа. То су Младен Босић (СДС), Марина Пендеш (ХДЗ БиХ) и Златко Милетић, који је дјеловао у клубу хрватског народа.

Осим њих, на кандидатским листама су и друга позната и непозната лица са домаће политичке сцене. Мјесту у Парламенту у Сарајеву нада се и бивши премијер Унско-санског кантона и бивши градоначелник Бихаћа Хамдија Липовача, који је сада члан Странке за БиХ, предсједник ХДЗ-а 1990. Илија Цвитановић, али и Дерво Сејдић, који је на листи СДП-а БиХ.

Посланичку столицу у Сарајеву мјеркају, између осталих, и потпредсједник ФБиХ из реда Срба Милан Дуновић (ДФ), вршилац дужности директора “Аутопутева РС” и одборник у Бањалуци Слободан Станаревић (ДЕМОС), потпредсједник Народне скупштине РС Милан Петковић (УС) и шеф Клуба СДС-а у републичком парламенту Миладин Станић. Међу кандидатима су и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић (СНСД) и директор Републичке управе за цивилну заштиту Милан Новитовић (УС).

Повратку у посланичке клупе надају се Сенад Шепић, бивши кадар СДА, а сада у име коалиције “Држава”, те Александра Пандуревић из СДС-а.

Министри

У изборној трци за мјеста у Парламенту БиХ су и бројни политичари који су на позицијама министара и замјеника на нивоу БиХ и у Српској. На листама су Зоран Тегелтија, Сифет Поџић, Мијо Крешић, Недељко Јовић и Анкица Гудељевић из Савјета министара, те премијер Српске Радован Вишковић и министри Сребренка Голић, Недељко Ћорић и Вјекослав Петричевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана