Два милиона долара за сузбијање трговине људима

Срна
Два милиона долара за сузбијање трговине људима

САРАЈЕВО - Америчка агенција за међународни развој /УСАИД/ издваја додатних два милиона долара за помоћ властима БиХ за сузбијање трговине људима, најавила је директор Мисије УСАИД-а у БиХ Нанси Еслик.

У разговору са координатором БиХ за борбу против трговине људима Самиром Ризвом, Еслик је појаснила да ће ово издвајање бити остварено посредством новог, петогодишњег пројекта Програма подршке заштити људских права у БиХ, саопштено је из УСАИД-а.

Еслик и Ризво разговарали су о напорима власти у области сузбијања трговине људима, као и о томе шта је неопходно урадити за побољшање положаја БиХ на ранг-листи америчког Стејт департмента у области сузбијања трговине људима.

БиХ се налази три године заредом на нивоу два Надзорне листе у извјештају Стејт департмента о трговини људима, а у саопштењу се додаје да ће неуспјех резултирати аутоматским снижавањем на ниво три, као, и да ће довести до ограничења у америчкој помоћи властима БиХ.

"Власти БиХ оствариле су значајан напредак у области сузбијања трговине људима усвајањем Стратегије за сузбијање трговине људима, али је потребно направити даља побољшања бољом идентификацијом жртава, директну помоћ жртвама и енергичније процесуирање починилаца", истакла је Еслик.

Она је навела да је УСАИД спреман помоћи БиХ у тим настојањима, те нагласила важност сарадње и координације међу надлежним институцијама на свим нивоима власти БиХ у области сузбијања трговине људима.

Ризво је захвалио Есликовој и УСАИД-у за несебичну подршку БиХ у борби против трговине људима.

"Захваљујући вашој подршци, како политичкој преко америчке Амбасаде, тако и техничкој посредством пројеката УСАИД-а, постигли смо задовољавајући прогрес који ће бити препознат од ТИП канцеларије у Вашингтону, да би БиХ била скинута са листе посматрања", истакао је Ризво.

Он је рекао да без обзира на постигнути значајни успјех, БиХ институције себи не могу приуштити да буду задовољне и опуштене у наредном периоду, јер се веома лако могу опет наћи на листи посматрања нивоа два, или још горе, могу се спустити на ниво три.

Из УСАИД-а су нагласили да борба против трговине људима остаје и даље један од њихових главних приоритета УСАИД-а у БиХ.

У годишњем извјештају Стејт департмента за прошлу годину о трговини људима у БиХ дато је неколико препорука за побољшање напора власти у борби против трговине људима, укључујући измјене закона, обуку судија у области тежине злочина трговине људима, повећано финансирање невладиних организација које помажу жртвама трговине људима и друга побољшања", наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана