Душко Томић: Давор је од нас очекивао да потврдимо ствари за које нисмо имали аргументе

N1
Душко Томић: Давор је од нас очекивао да потврдимо ствари за које нисмо имали аргументе

“До распада међународног адвокатског тима у случају “Драгичевић” је дошло из простог разлога што смо имали различита мишљења и нисмо испунили жеље лица које нам је дало пуномоћ.

 Наш властодавац је очекивао да потврдимо неке ствари за које ми нисмо имали аргументе”, казао је ово за Н1 адвокат Душко Томић који је заједно са адвокатима Антом Нобилом и Зором Добричанин Никодиновић чинио тим који је представљао Давора Драгичевића, оца убијеног Давида.

Међународни адвокатски тим у случају убиства Давида Драгичевића више не постоји, а Томић је објаснио зашто је дошло до тога.

– Лаички приступ истини се разликује од правног, адвокатског приступа истини. Истина је оно што можемо на суду чињеницама доказати. Нажалост, нисмо могли потврдити неке ствари. Нисмо могли потврдити исказе које је Давор Драгичевић понављао као мантру на Тргу Крајине, а то је да је његов син силован, да је тешко претучен и мучен и да је био у полицији, а да је посљедњи дан бачен у ријеку – казао је Томић.

Тврди да је на неки начин вршен пристисак да адвокатски тим то потврди.

– Анто Нобило је написао разлоге због чега то не може потврдити и прије 20 дана тражио је од Давора да нам да шансу тако што ће он престати на Тргу понављати те ствари док не дођемо до чињеница. Посебно се ствар уозбиљила када је суд ослободио човјека који је лишен слободе јер није било довољно доказа да је лице починило кривично дјело. Ми смо за почетак тражили од Давора да ублажи реторику на Тргу и да не прозива људе онако отворено називајући их убицама јер ће тим који стоји уз њега прећутно давати за право Давору, односно да ће јавност мислити да адвокатски тим стоји иза тих изјава. Неке ствари смо сазнали, нисмо их могли рећи, зато што су под третманом службене тајне – наводи Томић.

Он је казао да је Давор био све нестрпљивији и поред напада на тим са стране који је долазио из Хрватске и Србије, од одређених медија, да су нека екипа која је дошла да руши Додика, да је Анто Нобило ту да узме велике паре.
– Почели смо примати ударце изнутра од одређених лица као што је Слободан Васковић зато што нисмо потврђивали његово писање на блогу. Почело је све озбиљније и увредљивије. Затражили смо разговор са Слободаном Васковићем замоливши га да своју изјаву и та своја сазнања да званичним органима, ако не у Бањалуци, онда у Сарајеву. Био је јако груб и неугодан и није желио ништа друго осим своје истине – тврди адвокат.

Како каже, Давору се чини медвјеђа услуга.

– Затражили смо од Давора да се опредијели хоће ли он заиста истину или истину која му се намеће. Слободан Васковић у континуитету води ствоју у истрагу, а не жели да је опредмети негдје код државног орагана. То што он пише на блогу, то ништа не значи за истрагу и за наш процес. Молили смо га да се са тим мало утиша као би се дала шанса тиму да ради. Након тога смо добили све више критика и вријеђања. Давора смо замолили да се одреди, да ли жели овај адвокатски тим да ради по својој савјести тражећи истину, Давор се опредијелио и за нас, али и да је све оно што Васковић износи истина. То је било непомирљиво. Дошли смо до тога да се одредимо да ли можемо под тим условима радити. Давору Драгичевићу се чини медвјеђа услуга – наводи Томић.

Како каже, током протеклог периода, обавили су разговор са “три свједока на којима је Давор темељио своју истину”.

– Један свједок, не можемо говорити о именима, који је видио како он каже, премлаћивање једног лица у полицији и једну локву крви, и страшно злостављање. Рекао је да то лице које је тучено има неки одјевни предмет и неке ципеле, што се разликује од чињеничног стања јер је Давид носио патике. Количине крви које он описује не одговарају повредама судско-медицинских вјештака. Начин на који је износио увјерио је господина Нобила и мене да се том свједоку не може дати вјера и да ће то на суду пасти. Друго лице, госпођа која је прича о тучи, није могла такође потврдити нити један лик нити нешто ближе објаснити. Трећи исказ мртвозорника који је говорио да по његовом исказу није лице могло бити тако дуго у води. Рекао сам тужиоцу у петак да не вјерујем у тужилаштво, не вјерујем у овај МУП. Тај МУП је у старту тражио од тужиоца да не иде даље у истрагу. Рекао сам да је нужно да се све пребаци у Суд БиХ и Тужилаштво БиХ јер ја не видим овдје могућност да се ријеши – тврди адвокат Томић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана