Дуг пут до обавезног гласања

Дарко Момић
Дуг пут до обавезног гласања

БАЊАЛУКА - Случај из малог италијанског градића Лезина, са шест хиљада становника, у којем једини кандидат за градоначелника није освојио функцију зато што су га суграђани бојкотовали па на изборе није изашло неопходних 50 одсто бирача, отворио је питање измјена Изборног закона БиХ и увођење неопходног цензуса.

Наши саговорници различито одговарају на питања да ли би у закон требало да буде увршћен обавезан проценат излазности бирача од 50 одсто без обзира на то колико кандидата учествује у трци, као и на то да ли треба увести обавезно гласање по узору на неке земље.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало заговорник је обавезног гласања. Он каже да обавезно гласање постоји у Грчкој, Белгији, Кипру, Луксембургу, Финској, Бразилу, Аргентини, Аустралији и још неким земљама и да би требало да буде уведено и у БиХ.

- Тиме би изабрана власт имала већи легитимитет, с тим што је потребно видјети на који начин би били санкционисани бирачи који не гласају. Потребно је видјети да ли увести новчане казне или неку административну санкцију, али било би добро увести обавезно гласање - каже Бундало.

Када је ријеч о обавезном цензусу од 50 одсто бирача, он каже да би то било непотребно ако се уведе обавезно гласање.

- Али ако се не уведе, онда би требало да буде уведен обавезан други круг избора, уз услов да мора да изађе најмање 50 одсто бирача. Дакле, ако у првом кругу има више кандидата за начелника или градоначелника, два кандидата која освоје највише гласова ишла би у други круг. А ако има само један кандидат, онда би такође требало да буде уведен тај цензус од 50 одсто плус један бирач - каже Бундало.

Шеф изборног штаба ДНС-а Драгомир Јовичић дијели његово мишљење када је у питању увођење обавезног гласања, али не и идеју о другом кругу локалних избора.

- Изборно право је једно од основних демократских права, али и обавеза и зато подржавам увођење обавезног гласања. Они који се бране тврдњама да немају за кога да гласају, треба да изађу, прекриже листић и тако искажу незадовољство, а не да остају код куће на дан избора. Што се тиче другог круга локалних избора, то сматрам непотребним, прије свега из финансијских разлога, јер избори коштају - каже Јовичић додајући да увођењем обавезног гласања не би било потребно уводити никакав цензус.

С друге стране, замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а Срђан Мазалица каже да не би било разумно уводити цензус, јер би избори морали да буду понављани док год не изађе 50 одсто бирача.

- Избори коштају, а понављањем би излазило све мање и мање бирача и долазило би до проблема у функционисању институција, испуњавању обавеза и реализацији пројеката - каже Мазалица.

Када је ријеч о обавезном гласању, он сматра да још није вријеме за то и за “пенализацију” бирача који не гласају.

- Грађани могу бити објективно спријечени да изађу на изборе, а могу бити и незаинтересовани или незадовољни, што је такође њихово право и избор. Ниску излазност политичари треба да схвате и као поруку да треба да мотивишу бираче да не остану код куће, већ да изађу и подрже их на изборима - каже Мазалица.

Легитимитет

Предсједник Главног одбора СДС-а и начелник Теслића Милан Миличевић у потпуности дијели мишљење Перице Бундала.

- Подржавам обавезно гласање, а поготово идеју о другом кругу. Тиме би изабрани функционери имали пуно већи легитимитет - кратко каже Миличевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана