Држављани земаља ЕУ могу у БиХ уз негативан тест на корону

ГС
Држављани земаља ЕУ могу у БиХ уз негативан тест на корону

САРАЈЕВО – Савјет министара БиХ донио је на данашњој сједници одлуку о отварању границе БиХ за држављане земаља ЕУ уз негативан тест на вирус корона.

Једини услов је да тест не буде старији од 48 часова.

Одлука ступа на снагу 16. јула.

Ова одлука је донесена, како преноси портал Кликс, с обзиром на то да већ дуго времена постоји мишљење да је због економије хитно потребно отворити границе за странце односно туристе, уз поштивање епидемиолошких мјера и негативан тест како не би дошло до угрожавања здравља домаћег становништва.

БиХ је границу за странце затворила 22. марта, а из забране уласка у земљу биле су изузете дипломате, медицински радници, припадници војних снага НАТО и ЕУФОР-а у БиХ, цивилне службе заштите, прекогранични радници, особе у транзиту, пријевозници итд.

БиХ је недавно отворила границе према Хрватској, Србији и Црној Гори, док су држављани осталих земаља у БиХ могли ући само ако имају оправдане разлоге и негативан тест на вирус ковид-19, не старији од 48 часова.

С друге стране, држављани БиХ у Србију могу да уђу без икаквих услова,  при уласку у Хрватску морају доказати оправдан разлог за улазак (посао, туризам и сл.) уз негативан PCR тест, док је за улазак у Црну Гору довољан и онај јефтинији серолошки.

Лидери Европске уније, односно Европске комисије 30. јуна су објавили препоруку на основу које ће грађани 15 земаља моћи слободно путовати у државе чланице ЕУ, а на том списку нема БиХ.

С обзиром на то да је ријеч о препоруци, свака држава чланица Европске уније може одбацити списак и забранити улазак држављанима "одабраних земаља", али и допустити улазак држављанима земаља које нису на списку, укључујући БиХ.

Списак земаља у препоруци може се мијењати сваких 14 дана јер ће у том временском року списак бити преиспитиван.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана