Држављани БиХ од данас у Словенију могу са негативним тестом урађеним у РС или ФБиХ

Срна
Foto: Архива

ЉУБЉАНА - Држављани БиХ од данас у Словенију могу да улазе уз негативан PCR тест на вирус корона који је урађен у лабораторијама у Републици Српској и ФБиХ.

Влада Словеније одлучила је да БиХ због неповољне епидемиолошке ситације остави на црвеној листи.

Словеначка Национална лабораторија за здравље, животну средину и храну објавила је списак чије лабораторије у БиХ сматрају релевантним.

У Републици Српској то су Институт за јавно здравство (узорак се може узети и из јединица завода у Добоју, Зворнику, Требињу, Фочи, Источном Сарајеву), затим Болница "Свети врачеви" из Бијељине, Универзитетски клинички центар у Бањалуци, Универзитетској болници у Фочи.

Када је ријеч о ФБиХ то су "Еурофарм" центар из Сарајева, Кантонална болница "Др Ирфан Љубијанкић" из Бихаћа, Кантонална болница Зеница, Кантонална болница Тузла, Лабораторија Ветеринарског факултета у Сарајеву, Општа болница "Примаријус др Абдулах Накаш", Општа болница Тешањ, Приватна микробиолошка паразитолошка лабораторија у Сарајеву, Универзитетска клиничка болница Мостар и Здравствена установа "Алеа др Кандић" из Сарајева.

Они који не посједују негативан PCR тест ће морати у десетодневни карантин.

Првобитна одлука Владе Словеније била је да тестирање мора бити извршено у некој од земаља ЕУ или Шенгена.

Тест не смије бити старији од 48 часова, појаснили су из Владе одлуку, донесену у суботу, 26. септембра.

Када карантин неће бити наложен и није потребан негативан тест, а односи се на пријављене раднике, превознике робе, путнике у транзиту који ће Словенију напустити најкасније 12 часова послије уласка, особе са дипломатским пасошом и слично.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана