Држављани БиХ који желе ићи у Хрватску морају попунити онлајн образац

Г.С.
Држављани БиХ који желе ићи у Хрватску морају попунити онлајн образац

Министарство унутрашњих послова и министарство туризма Хрватске су с циљем ефикасног преласка границе отворили посебну веб страницу коју сви грађани БиХ требају попунити онлајн прије него крену на пут у ову земљу.

Како је за портал klix.ba потврдио савјетник директора ГП БиХ Свевлад Хофман на тој посебној страници се налази онлајн образац у који се уписују сви подаци који се уобичајено траже током преласка границе.

"Оног тренутка када полицајац на граници скенира пасош бх. држављанина, аутоматски га систем повеже са свим раније уписаним подацима у том онлајн обрасцу. То бх. држављани требају обавити прије него крену на пут, дакле, треба попунити њеб образац и прослиједити га на адресу МУП-а Републике Хрватске", појаснио је Хофман.

Како је додао на тај начин ће се брже и једноставније прећи граница без проблема.

"То не значи да неће моћи пријећи границу онај који није попунио онлајн образац, међутим, то ће за њега проузрочити додатно задржавање јер ће он бити привремено уклоњен с траке и онда ће га морати ручно попуњавати. И заиста уколико буде таквих више људи онда ће заиста бити велика гужва. Након тога ће га полицајац унијети у њихов систем, а путник ће све вријеме морати чекати док се заврши тај процес", нагласио је Хофмнн.

Ова одлука је већ на снази, а Хофман је напоменуо да сви остали услови и даље важе када је ријеч о уласку у Хрватску.

"Уз попуњавање овог обрасца неопходан је пасош и ако се ради о туристичкој посјети, неопходна је потврда о резервацији хотелског или неког другог приватног смјештаја. Исто тако ако је ријеч о пословној посјети потребно је позивно писмо тог пословног субјекта у Хрватској", закључио је Хофман. (klix.ba)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана