Држављани БиХ и Чечени главна снага џихадиста у Аустрији

Б. Ђ.
Држављани БиХ и Чечени главна снага џихадиста у Аустрији

Беч - Министарство унутрашњих послова Аустрије означило је 287 особа у тој земљи потенцијалним џихадистима и ставило их под стални надзор, а најбројнији међу њима су Чечени и држављани БиХ.

У извјештају, који је на захтјев Слободарске партије, министар унутрашњих послова Волфганг Соботка доставио парламенту наведено је да је 287 грађана Аустрије и симпатизера Исламске државе планирало да отпутује у ратне зоне у Сирији и Ираку да би се прикључили џихадистима. У извјештају је наведено да су 44 особе из Аустрије погинуле у борбама у Сирији, да се са ратишта вратило 87 џихадиста, док их је 50 спријечено на граници да оду у Сирију.

- Џихадисти из БиХ су стигли међу избјеглицама које су деведесетих година прошлог вијека напустиле БиХ и добиле азил у Аустрији - наведено је у извјештају.

Готово сваки други бивши терориста или симпатизер Исламске државе дошао у Аустрију као избјеглица и мјесечно је добијао 840 евра државне помоћи.

- Како је могуће да смо ми финансирали ове веома опасне особе само због њиховог статуса азиланта? Захтијевамо хитну депортацију тих особа - рекао је предсједник Слободарске партије Хајнц Кристијан Штрахе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана