Другостепена пресуда за шверц оружја у ЕУ 28. јануара

Срна
Другостепена пресуда за шверц оружја у ЕУ 28. јануара

САРАЈЕВО - Изрицање пресуде пред Апелационим вијећем Суда БиХ Едину Мехмедики, Харису Шпаги, Рифету Берковићу и Асмиру Мезетовићу, оптуженима за неовлаштени промет оружјем, војном опремом и производима двојне употребе из БиХ у земље ЕУ, заказано је за 28. јануар.

Представници Тужилаштво БиХ у завршној ријечи затражили су да се оптужени прогласе кривим и казне по закону, а одбрана да буду ослобођени, преноси Бирн.

Мехмедика, Шпаго, Берковић и Мезетовић оптужени су да су током децембра 2020. и јануара 2021. по претходном договору, дјелујући као група са циљем стицања користи, вршили превоз и посредовали ради извоза у промету веће количине оружја, дијелова оружја, минско-експлозивних средстава и војне опреме, а ради даљег транспорта и продаје купцима на илегалном тржишту у земљама Западне Европе.

Првостепеном пресудом из аугуста прошле године, Суд је одбио оптужницу Тужилаштва БиХ, уз образложење да садржи “мањкавости”.На ову пресуду је Тужилаштво уложило жалбу, коју је Апелационо вијеће Суда БиХ уважило.

Мехмедика је, према оптужници, остварио контакт са особама из Њемачке, са којима је договорио промет оружја, те је ангажовао Шпагу, који је договорио са Берковићем куповину оружја и војне опреме које су набавили Берковић и Мезетовић.

Потом су се Мехмедика и Шпаго одвезли пред Берковићеву кућу на подручју Кладња и преузели више ручних бомби, ручни ракетни бацач, муницију и ловачко наоружање и опрему.

Оружје и војну опрему су смјестили у возило којим је управљао Мехмедика и запутили се према Сарајеву, али их је полиција зауставила у Олову и пронашла оружје, муницију и опрему.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана