Другостепена пресуда Караџићу у сриједу, 20. марта

Танјуг
Другостепена пресуда Караџићу у сриједу, 20. марта

Хаг - Након три године жалбеног поступка, Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу (насљедник Хашког трибунала) у сриједу 20. марта изрећи ће другостепену пресуду првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу.

Караџића је у марту 2016. године судско вијеће Хашког трибунала осудило на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човјечности у Босни и Херцеговини 1992-1995. године.

Жалбено вијеће Механизма сада може ту пресуду да потврди или да је преиначи, било у погледу утврђених чињеница, било у погледу врсте и висине казне. Такође може да је укине и наложи да му се суђење понови.

Првостепеном пресудом, Караџић је ослобођен по једној тачки оптужнице - за геноцид над несрпским становништвом у седам општина у БиХ, али осуђен је за осталих 10 тачака, међу којима је и за геноцид у Сребреници.

Судско вијеће није утврдило да на територијама општина Братунац, Приједор, Власеница, Зворник, Сански Мост, Фоча и Кључ није почињен геноцид, али јесте утврдило да су ратни злочини поцињени у тим општинама, у периоду од 1992. до 1995. били координирани из врха Републике Српске.

Такође, према првостепеној пресуди, Караџић сноси индивидуалну кривичну одговорност за прогон, истребљење, убиство, депортацију и присилно премјештање становништва у поменутим општинама.

Судско вијеће је такође утврдило да Караџић сноси индивидуалну кривичну одговорност за убиство, противправни напад на цивилно становништво и ширење терора током опсаде Сарајева у периоду од маја 1992. до октобра 1995. године, као и за узимање талаца као кршење закона и обичаја ратовања.

Караџић је након вишегодишњег скривања, ухапшен у Београду 21. јула, а девет дана касније изручен је Хагу и смјештен у притворску јединицу Трибунала у Шевенингену из које никада није пуштен на привремену слободу.

Док је за њим била на снази потјерница Хашког трибунала, он се у Србији крио под идентитетом доктора алтернативне медицине Драгана Дабића.

Суђење му је почело у октобру 2009. године, а окончано је првостепеном пресудом у марту 2016.

На ту одлуку жалио је и Караџић са својим правним тимом, као и тужилаштво Хашког тринала.

Караџић се пред судом формално бранио сам уз помоћ стручњака из свог правног тима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана