Како су на изборима прошли бивши спортисти и глумци

Вељко Зељковић
Foto: Srpskainfo.com

БАЊАЛУКА - На изборним листама странака за Народну скупштину Републике Српске и Парламент БиХ нашао се и један број бивших спортиста, али и глумаца, од којих је само један прошао, односно добио довољан број гласова да у наредне четири године обавља дужност посланика у једном од ова два највиша законодавна тијела у БиХ.

Једини који је добио довољан број гласова је Младен Илић, актуелни предсједник Скупштине града Бањалука, који је прије пар година одлучио да окачи фудбалске копачке, напусти професионалну каријеру голмана коју је градио у ФК Крупа, Борцу из Бањалуке и Козари из Градишке и баци се у високу политику. Илић, који се налазио на листи СНСД-а за НСРС у изборној јединици три, добио је више од 13.000 гласова, односно 27 одсто (три пута више него на локалним изборима 2020. године), нашавши се тако одмах иза доктора Владе Ђајића, а испред актуелног министра пољопривреде Бориса Пашалића. Млађани Илић, који има тек 26 година, иначе је син познатог бизнисмена и некадашњег бањалучког одборника Драшка Илића.   

На листи СНСД-а у изборној јединици четири нашло се име још једног бившег фудбалера, који је успјешно бранио боје ФК Модрича, Нирнберга (Бундеслига), ОФК Београда... Ријеч је о Петру Јелићу, сину некадашњег предсједника Републике Српске, покојног Милана Јелића.

У његовој изборној јединици стање се мијења из дана у дан, па према јучерашњим непотпуним резултатима, иако СНСД осваја два мандата, Јелић није међу “срећним добитницима”, те би у скупштинске клупе требало да засједну Игор Жунић и Денис Пијетловић.

Бивши фудбалер Немања Кнежевић, који је у млађим данима играо за ФК Славија, Сутјеску и Радник, нашао се на листи коалиције Народна партија Српске - Дарко Бањац - ПУС - Прва СДС.

Подсјећања ради, ријеч је о сину Срђана Кнежевића, легендарног команданта елитне јединице Војске Републике Српске “Бијели вукови”, који је прије 24 године убијен под још неразјашњеним околностима. Он је освојио тек 99 гласова, од чега 56 у родним Палама. 

Ни глумац Срђа Бјелогрлић, са листе ПДП-а за Парламент БиХ у изборној јединици три, није успио добити довољан број гласова. Бјелогрлић, који је остварио значајне глумачке роле у филмовима “Монтевидео, Бог те видео” и “Такси блуз”, приступио је ПДП-у у јулу ове године. Због генерално лошег резултата ове странке - осмо мјесто са 5,6 одсто освојених гласова, Бјелогрлићу није помогло ни то што је у родном Гацку добио највећу подршку на ПДП-овој листи - 71,9 одсто. Он је на нивоу цијеле ове изборне јединице добио 618 гласова, односно око 11 одсто. Ради се, иначе, о сину покојног народног посланика и књижевника Радована Бјелогрлића, једног од оснивача СНСД-а у Гацку.

Кратки рукави

У изборној трци ништа боље није прошао ни бивши рукометаш из Козарске Дубице Јово Бига, који се нашао на листи СДС-а за НСРС у изборној јединици један. СДС је добио само 5.650 гласова, мање од десет одсто од укупног броја пребројаних гласова, што значи да је и Бига остао “кратких рукава” и без скок шута, иако је на “локалу”, у Козарској Дубици, добио 425 гласова, преведено у проценте 45 одсто.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана