Дрљача: Стратегија за правну заштиту добар документ

Срна
Дрљача: Стратегија за правну заштиту добар документ

НОВИ ГРАД - Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да је Стратегија за правну заштиту интереса БиХ у вези са намјером Хрватске да на Трговској гори складишти радиоактивни отпад добар документ који је употребљив и може се примијенити.

Дрљача је рекао Срни да је општина Нови Град јуче добила нацрт овог документа те да је затражено да се доставе мишљења, сугестије и примједбе.

"Имамо веома мали рок за изјашњавање прије него што се о документу сутра изјасни Влада Републике Српске. Сматрамо да је ово суштински добар документ.

Наше примједбе су углавном техничке природе у вези са навођењем документације из Хрватске. Правни тим није од почетка укључен у рјешавање овог проблема и они су се позвали на изворе које су имали. Што се тиче суштине, примједби нема", рекао је он.

Дрљача истиче да је добро што је Правни тим сачинио стратегију јер овај документ омогућава да се дође до корака како ће БиХ реаговати на наставак пројекта изградње складишта радиоактивног отпада

. "Можемо бити задовољни да, без обзира на сву спорост, БиХ полако заузима став. Вјерујем да ћемо доношењем овог документа имати сигурнији пут и одређен правац како и на који начин ће институције БиХ ријешити овај проблем", каже Дрљача.

Он вјерује да ће Влада Републике Српске усвојити нацрт те да се иде ка завршетку укупне процедуре у вези са стратегијом која треба да буде прихваћена и од институција БиХ.

"Вјерујем да овом ужурбаном динамиком нећемо дуго чекати да и БиХ институције прихвате овај документ. Влада Федерације БиХ је дала позитивно мишљење као и Правобранилаштво Републике Српске", рекао је Дрљача.

Он је додао да је стратегија добар документ који се може допунити чињеницама које су изостављене. Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко" као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана