Дрљача: Научна истраживања потврђују да је Трговска гора неадекватна локација

Срна
Foto: Aрхива

НОВИ ГРАД- Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да су резултати научног истраживања о помијерању Земљине коре усљед разорног петрињског земљотреса потврда да је Хрватска на изразито трусном подручју одабрала локацију за складиштење радиоактивног отпада.

"Опасност је реална, јер се уз сва научна истраживања не може предвидјети када ће се догодити земљотрес. Осјетили смо и у Новом Граду како је то било 29. децембра 2020. године", рекао је Дрљача.

Он је навео да је добро што су објављени резултати истраживања Геодетског факултета у Загребу, који показују да је разорни петрињски земљотрес у децембру 2020. узроковао изузетно велике помаке Земљине коре око Петриње, Глине и Сиска, али и на пуно ширем подручју Сисачко-мославачке, Карловачке и Крапинско-загорске жупаније, те посебно града Загреба.

Дрљача истиче да се с правом треба забринути за будућност.

Истраживање Геодетског факултета показује да су највећи помаци уочени уз подручје Покупског расједа.

Западно расједно крило помакло се у смјеру запада, а према мјерењима Глобалног навигацијског сателитског система највеће помјерање је регистровано на подручју Слане и Глинских Пољана са максималним износом 42 центиметра.

Ова истраживања су показала да се источно расједно крило помакло према сјеверу, а највеће помјерање је било на подручју око Петриње 57 центиметара.

Резултати мјерења указују на помак западног расједног крила у правцу сјеверозапада на подручју Лушчана највећи од 43 центиметара, те помак источног расједног крила у правцу југоистока, највећи од 60 центиметара на подручју Петриње.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад складишти, а потом одлаже на локацији Трговска гора у општини Двор у непосредној близини Новог Града, удаљеној од Петриње око 40 километара ваздушном линијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана