Дрина пише тужбе против страних судија

Ведрана Кулага Симић, Александар Стојановић
Дрина пише тужбе против страних судија

БАЊАЛУКА - Српска наставља са реализацијом договорених пројеката са Србијом, међу којима је и изградња три хидроелектране на Дрини, упркос противљењу бошњачких политичара и апелацији коју су послали Уставном суду БиХ, поручио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Српски представници данима упозоравају да бошњачки политичари настављају са праксом која подразумијева коришћење Уставног суда БиХ за постизање политичких циљева до којих не могу да дођу у парламентарној расправи и сучељавањем политичких аргумената. Уставни суд БиХ је, како истичу, у ранијим годинама уважао апелације и на основу њих доносио нелегалне пресуде на штету РС која годинама тражи да у тој правосудној институцији стране судије замијене домаћи стручњаци.

Захтјев којим оспоравају уговор о концесији за изградњу хидроелектрана “Фоча”, “Паунци” и “Бук Бијела” на Дрини, након што су Српска и Србија потписале меморандум о заједничкој изградњи тих објеката, потписала су 24 посланика у Парламенту БиХ који долазе из странака чије је сједиште у Сарајеву, а из Српске су већ упозорили да Уставни суд БиХ није надлежан за та питања.

Говорећи о противљењу бошњачких политичара реализацији два пројекта - изградња система хидроцентрала и аеродрома у Требињу, Додик је рекао за Срну да је чињеница да се политичко Сарајево противи јер те пројекте Српска реализује са Србијом.

Навео је да ће Српска наставити са реализацијом наведених пројеката, те да су прибављена сва неопходна документа, међу којима и Конкуренцијског вијећа БиХ, без обзира на апелацију која је упућена Уставном суду БиХ, а који је, што је свима познато, усмјерен против Срба.

- Против судија Уставног суда БиХ поднијећемо тужбе у земљама из којих долазе, јер је незапамћено у историји како се судије понашају према једном од конститутивних народа и према Уставу БиХ - рекао је Додик и поновио да је ситуација у правосуђу БиХ катастрофална и да би појединци били задовољни када би неколико функционера из Српске било осуђено на вишегодишње затворске казне.

Члан Уставно-правне комисије у Дому народа Парламента БиХ Лазар Продановић за “Глас Српске” наглашава да је најважније да домаће судије заузму мјеста која сада припадају страним судијама, али нема још политичке воље код Бошњака ни међународне заједнице.

- Нисам сигуран када ће то бити ријешено. Ова посљедња прича о апелацији нема основа и није аргументована, али потребно је сачекати одлуку Уставног суда. Када је ријеч о тужбама против судија, то је питање међународног права и односа. Немамо оваквог искуства да је у било којем смислу до сада вођен судски спор према онима који су били међународни представници у институцијама БиХ - рекао је Продановић. 

Посланик ПДП-а и члан Одбора за уставна питања у Народној скупштини РС Перица Бундало каже за “Глас” да је питање Уставног суда БиХ потребно рјешавати на начин да се његова улога законски регулише, а самим тим да се пропише и начин избора судија у Уставном суду.

- Проблем је што се Уставни суд у посљедње вријеме понаша као законодавац, а томе допринос свакако дају и стране судије. Ипак, они су изабрани по важећим процедурама и нисам сигуран да ли би тужбе против њих биле дјелотворне. Због свега тога је важно да се ради на законодавном плану како би се тачно дефинисала улога Уставног суда и избор самих судија - истиче Бундало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана