Петорица бивших полицијских руководилаца ослобођени оптужбе за геноцид у Сребреници

Г.С.
Петорица бивших полицијских руководилаца ослобођени оптужбе за геноцид у Сребреници

САРАЈЕВО -У недостатку доказа Суд БиХ ослободио је Миодрага Јосиповића, Бранимира Тешића, Драгомира Васића, Данила Зољића и Радомира Пантића оптужби за учешће у дјелимичном истребљењу бошњачког становништва источне Босне.

„Тужилаштво није доказало присутство намјере оптужених за истребљење", казала је предсједавајућа Вијећа Минка Крехо, додајући да присутство полиције на одређеним локацијама није било довољно за осуђујућу пресуду. Јосиповић је био начелник Станице јавне безбједности у Братунцу, Тешић замјеник командира Полицијске станице у Братунцу, Васић начелник зворничког Центра јавне безбједности (ЦЈБ), Зољић командант Посебних јединица полиције (ПЈП), а Пантић као бивши командир Прве чете ПЈП-а.

Васић је ослобођен оптужбе за извршење геноцида, а остала четворица за помагање у геноциду. Трошкови поступка, који је трајао више од шест година, падају на терет буџета. У овом предмету 2014. подигнуте су двије оптужнице, а поступци су спојени и суђење је почело у априлу 2015. Тужилаштво је током суђења саслушало 97 свједока и четири вјештака, а Одбране 23 свједока. На данас изречену првостепену пресуду дозвољена је жалба.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана