Драгић: На УКЦ-у 170 хоспитализованих пацијената, велике бројке аларм

Г.С.
Драгић: На УКЦ-у 170 хоспитализованих пацијената, велике бројке аларм

БАЊАЛУКА - Ситуација са вирусом корона је крајње алармантна. Ако погледамо дневни извјештај УКЦ-а, имамо 170 хоспитализованих пацијената. Само у протекла 24 часа смо примили 46 пацијената, рекао је Саша Драгић, шеф Одјељења полуинтензивне његе за нехируршке гране

Он је за АТВ рекао да су у простору старе хирургије у протеклих 48 сати примили 66 пацијената и истакао да су то велике бројке и аларм за јавност.

Он каже да млађе особе све чешће обољевају

“Није у питању само старија популација са бројним коморбидитетима, лијечили смо и лијечимо младе пацијенте који немају бројна обољења”, каже Драгић и додаје:

“Уколико не дође до пада броја обољелих, односно ако се не интензивирају мјере ношења маске и социјалне дистанце ја мислим да ћемо имати једну катастрофу. Поред тога што лијечимо пацијенте који су позитивни на вирус корона, ми имамо и један, условно речено паралелан здравствени систем. Ми имамо и друге болести и обољења и те пацијенте не смијемо да спајамо. Може се десити да због физичке немогућности, возило хитне помоћи не стигне на одређено мјесто да преузме критичног пацијента. Такође може се десити у једном дану велик прилив пацијената или потреба за великим бројем тестова, а да физички није могуће тако нешто. Сваки здравствени систем, па у најразвијеним земљама у неком моменту може да колабира.”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана