Драгана Ристић, помоћница министра за туризам и угоститељство РС: Туризам потенцијал за развој

Милијана Латиновић
Драгана Ристић, помоћница министра за туризам и угоститељство РС: Туризам потенцијал за развој

Туризам представља неискоришћен ресурс за развој привреде и економије у Српској, а осим богате понуде планинског, бањског и вјерског туризма, посјетиоце привлаче и фестивали, који су тренд свуда у свијету, истакла је помоћница министра за туризам и угоститељство РС Драгана Ристић.

- РС има богату и разноврсну туристичку понуду за домаће и стране госте. Статистички подаци говоре да је у 2017. години забиљежено повећање броја долазака и ноћења туриста за седам одсто у односу на 2016. годину - рекла је Ристићева.

ГЛАС: Шта можемо понудити туристима из цијелог свијета?

РИСТИЋ: Туристи могу да уживају у зимском туризму на Јахорини, културном, вјерском и винском туризму у Требињу или да посјете бањске центре “Врућица”, “Лакташи”, “Слатина” и “Кулаши”. Могу да уживају у Бањалуци, која је административни центар, Бијељини која је позната по етно-селу Станишићи или да посјете “Андрићград” у Вишеграду. Сеоски туризам је развијен на подручју Шипова, Мркоњић Града и Рибника, док је авантуристички туризам развијен у Фочи и у Бањалуци. Фестивали “Демофест” и “Фреш вејв” у Бањалуци, “ОК фест” на Тјентишту и “Егзит” фестивал на Јахорини привлаче бројне госте из цијелог свијета. Издваја се и богата понуда здравственог туризма, а на иницијативу министарства основан је Кластер здравственог туризма РС. Планирано је да до краја мјесеца буде одржан округли сто са темом развоја здравственог туризма.

ГЛАС: Гдје има највише посјетилаца и одакле су?

РИСТИЋ: Највећа посјећеност у прошлој години остварена је у бањским центрима и на планинама. Осим домаћих, највише гостију било је из Србије, Хрватске, Словеније и Црне Горе, који су остварили око 40 одсто ноћења. Издвајају се и Турска, Аустрија, Италија, Њемачка и Холандија.

ГЛАС: Шта је урађено на унапређењу туристичке понуде?

РИСТИЋ: Инвестирано је у Олимпијски центар “Јахорина”, а ефекти се огледају у веома успјешној протеклој зимској сезони. Рад Олимпијског центра смо подржали и ове године, тако да спремно улазимо у предстојећу зимску сезону. Законским и подзаконским актима и стратешким документима креирамо развојну и стимулативну политику за развој туризма. Подржавамо и пројекте сеоских домаћинстава, промоције туристичких организација, рафтинг и других клубова, као и манифестације од републичког и међународног значаја. Повећано је улагање у смјештајне капацитете, поготово у хотеле високе категорије у Требињу. Примијећен је и раст смјештајних капацитета у Бањалуци, нарочито станова на дан.

ГЛАС: Које активности министарство планира?

РИСТИЋ: Планирамо да, по узору на Србију, уведемо туристичке ваучере за одмор, с циљем подстицаја развоја туризма у РС. Ваучери за одмор су настали као својеврсна мјера за развој социјалног туризма. Такав одмор могуће је на основу добијених ваучера остварити искључиво на домаћем тржишту, па самим тим они имају вишеструку корист. Циљ је развој домаћег туризма у свим локалним заједницама, с тим да ће бити фаворизоване неразвијене и изразито неразвијене општине. Корисници ваучера за одмор били би пензионери, незапослени, лица са нето примањима не већим од 1.000 КМ мјесечно, ратни војни инвалиди и чланови породица погинулих бораца, цивили са инвалидитетом, носиоци пољопривредних газдинстава и студенти.+++

Туристичке агенције

ГЛАС: Каква је сарадња са туристичким агенцијама?

РИСТИЋ: Интересовање показују и агенције из региона, као и туроператери. Најстарија и водећа свјетска агенција “Томас Кук” посјетила је Српску и показала интересовање за довођење туриста у наше крајеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана