Драгана Дамјановић, потпредсједница Скупштине Ливањског кантона: Животи су изнад сваког политичког интереса

Милијана Латиновић
Драгана Дамјановић, потпредсједница Скупштине Ливањског кантона: Животи су изнад сваког политичког интереса

Никада нећемо дозволити да Срби повратници у Ливањски кантон буду угрожени и да трпе, јер судбина и животи нашег народа су изнад сваког политичког интереса.

Истакла је то за “Глас Српске” потпредсједница Скупштине тог кантона Драгана Дамјановић, коментаришући одлуку српских представника да до даљег не учествују у раду кантоналних институција све док отпад из Дрвара и Босанског Грахова не буде одвезен.

- Надали смо се да ће највише законодавно тијело кантона имати слуха и разумјети потребе народа. Не живе овдје само Срби, али, нажалост, нисмо добили потребну већину да буду усвојени закључци међу којима је први и основни био да се отпад одмах уклони - нагласила је Дамјановићева.

ГЛАС: У каквој атмосфери је протекла сједница Скупштине  кантона на којој се расправљало о отпаду из Италије?

ДАМЈАНОВИЋ: Расправа о тој тачки трајала је дуже од два часа. Трудили смо се да изнесемо све чињенице и информације којима располажемо. Било је свега десет гласова подршке нашим закључцима, што није било довољно. Скупштина одавно не функционише како треба, Влада поготово. На дневном реду сједнице одржане у понедјељак био је и ребаланс буџета, у којем се ниједна ставка не односи на помоћ због посљедица епидемије, због чега га нисмо подржали.

ГЛАС: Може ли одлука о неучествовању у раду кантоналних институција додатно угрозити положај Срба повратника?

ДАМЈАНОВИЋ: Одлука јесте таква, али одазваћемо се свему што се буде захтијевало од нас, а у интересу је нашег народа.

ГЛАС: Министарка екологије и туризма ФБиХ Едита Ђапо рекла је да је фирми “Кром рециклажа” остављен рок од мјесец дана да спали отпад. Како то коментаришете?

ДАМЈАНОВИЋ: Пролонгирање рокова у нама буди још већу сумњу да се овај проблем неће тако лако ријешити. Прије мјесец дана министарка Ђапо рекла је да им је рок седам дана, па десет, потом мјесец, ево већ смо ушли у други мјесец и чини ми се да је ово само куповина времена. Видјели смо у медијима рјешење Федералне управе за инспекцијске послове у којем они нуде нека три рјешења овог проблема, између осталог и складиштење отпада на парцели Пасијак у Дрвару. Свим могућим средствима борићемо се да отпад буде одвезен из наших општина и из БиХ. Ако нам не могу помоћи како треба, нека нас бар не затрпавају отпадом.

ГЛАС: Какав је положај Срба повратника у Ливањском кантону?

ДАМЈАНОВИЋ: Веома тежак. Понекад се догоди да се испуни неки наш захтјев. Срби су већина у Дрвару и Босанском Грахову, али смо мањина у кантону, прегласани смо у свим институцијама. Без обзира на то, не одустајемо од борбе за свој народ.

ГЛАС: Који су највећи проблеми са којима се суочавате?

ДАМЈАНОВИЋ: У Влади кантона имамо три српска министра и неколико савјетника, а ниједно радно мјесто у стручним службама Владе и министарствима не припада Србима. Иста је ситуација у другим институцијама и из тога се најбоље види како нам је. Становништво преживљава од пољопривреде и сточарства.

Српска и Србија једина нада

ГЛАС: Колико је значајна подршка Српске и Србије повратницима у Ливањски кантон?

ДАМЈАНОВИЋ: Без подршке Српске и Србије вјероватно не бисмо могли опстати на овом простору. Све наше молбе са којима смо се преко представника Српске, у првом реду српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, обратили предсједнику Србије Александру Вучићу, испуњене су. У Дрвару је отворен “Јумко” са 100 радних мјеста, боримо се за још 100 и надамо се да ће развој овог краја кренути узлазном путањом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана