Драган Петровић: Илузорно је надати се промјени америчке спољне политике

Вељко Зељковић
Драган Петровић: Илузорно је надати се промјени америчке спољне политике

За српски народ на западном Балкану је свеједно ко ће победити на предстојећим председничким изборима у САД, јер се спољна америчка политика никада није преко ноћи мењала према овим просторима, каже у интервјуу за "Глас Српске" научни савјетник у Институту за међународну политику и привреду из Београда Драган Петровић.

- То су илузије. Срби се не могу надати да САД тек тако промене своју спољну политику. Системом управља "дубока држава". Када се и појави неко ко има фундаментално другачије ставове од политичке и војне елите, он има ограничене могућности да их спроведе. Немогућа мисија, јер та "дубока држава" жели апсолутну владавину светом, где су им Русија и Кина главни противници. А када неко има добре односе са тим земљама, он је по неком аутоматизму и неписаном правилу на црној америчкој листи. Ми се морамо носити са таквом судбином. Можемо мало тактизирати, али не и нешто суштински променити. Срби су и код султана с времена на време имали некога коме је он био више наклоњен, али знамо како је већина Срба пролазила под турском влашћу - каже Петровић.

ГЛАС: Поједини медији су објавили да 750.000 америчких Срба може донијети превагу на овим изборима. Ако узмемо у обзир електорски систем у САД, да ли та тврдња стоји?

ПЕТРОВИЋ: Мислим да могу донети превагу. Сваки глас је сада важан. Доналд Трамп је у доста тешкој ситуацији и он мора у граничним државама, а којих има осам, имати већину бар и пет или шест ако жели победити. Да закључим, Срби се немају чему надати. Ко год да победи имаће исти однос према нама. Само ће тактика бити другачија.

ГЛАС: Да ли се ови избори могу, у једну руку, сматрати историјским, с обзиром на велике разлике у ставовима предсједничких кандидата?

ПЕТРОВИЋ: Условно речено - да. А то условно значи да до великих промена у САД неће доћи. Постоје само две политичке опције, а и оне имају консензус у вези са спољнополитичким приоритетима, тако да је већина тих америчких избора у ствари карневал. Слично је и у Великој Британији.

ГЛАС: Које су суштинске разлике између Доналда Трампа и Џоа Бајдена?

ПЕТРОВИЋ: Ријеч је о две концепције. Једној од њих родоначелник је, у теоретском смислу гледано, Хатингтон. Та концепција говори о сукобу цивилизација. Представници те идеје су републиканци. Трамп представља белце који су угрожени, између осталог, и глобалистичком политиком. Хатингтон је прогнозирао да ако се настави са овом стопом да ће белци до 2050. постати мањина у САД у односу на "обојене" и Хиспаноамериканце. Тој концепцији се жури, јер се драматично мења демографска слика у САД. Другу концепцију представља Демократска странка и чувени Бежински. Они су опседнути планетарном моћи и борбом против Русије и Кине. Ослањају се на мешање раса, на миграције и крупан капитал. Тако да се ово може сматрати окршајем демократе и глобалисте Џоа Бајдена и Доналда Трампа, који покушава бити заштитник беле расе.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана