Драган Лукач о опструкцијама сарадње БиХ са Европолом: Тражићемо одговорност појединаца из ФБиХ ако овако наставе

Ведрана Кулага Симић
Драган Лукач о опструкцијама сарадње БиХ са Европолом: Тражићемо одговорност појединаца из ФБиХ ако овако наставе

БАЊАЛУКА - Ако појединци из полицијских структура ФБиХ наставе да опструишу успостављење пуне сарадње БиХ са Европском полицијском службом (Европол), тражићемо њихову одговорност, јер нико не може да себе стави изнад међународно обавезујућег акта.

Рекао је то за “Глас Српске” министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач поводом прашине која се подигла након што је замјеник министра безбједности БиХ Недељко Јовић, због упражњење позиције министра,  крајем јуна потписао Инструкцију о питањима од важности за спровођење Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи БиХ са Европолом, која је једино што је преостало како би тај међународни акт био испуњен.

То је, с друге стране, изазвало негодовање министра унутрашњих послова ФБиХ Аљоше Чампаре и директора Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсада Вилића које желе да контакт тачка за сарадњу буде у Дирекцији, а не у Министарству безбједности БиХ.

Лукач је нагласио да Српска подржава и дијели став Јовића, нагласивши да се већ четири године чека пуна имплементација Споразума о сарадњи БиХ и Европола који су ратификовале надлежне институције у БиХ и ЕУ јер то опструишу појединци из неких полицијских структура у ФБиХ.

- Једина смо земља која нема пуну сарадњу са Европолом, немамо нашег официра за везу у сједишту у Хагу и то је велики проблем за БиХ. МУП РС је до сада урадио све што је до нас да би споразум, какав је потписан, био у потпуности спроведен. Нико у БиХ, ма ко год то био, не може да опструише и руши такав међународни споразум - категоричан је Лукач.

Дирекција за координацију полицијских тијела је, каже, до сада апсолутно нелегално и незаконито користила податке које добија од Европола.

- Споразум ни у једном сегменту не предвиђа Дирекцију као мјесто контакт тачке, већ децидно пише да је то Министарство безбједности, адреса Трг БиХ један. Никакву нелегалну и незакониту експлоатацију података нећемо дозволити. Овдје постоји чак и лична одговорност појединаца који то раде на такав начин. Дирекција нема могућност да врши било какве истраге, а суштина сарадње полицијских агенција је спровођење истрага у борби против криминалитета, тероризма и најтежих облика кривичних дјела широм Европе, али и у БиХ. Дирекција нема та овлашћења и они те податке не могу чак ни да отварају нити да спроводе истраге, значи да нема основа да заједничка контакт тачка буде у тој институцији. И до сада је све што су радили било незаконито, а и даље нелегално покушавају да контакт тачку поставе управо у просторије Дирекције - истакао је Лукач.

Додао је и да је ЕУ рекла да је потребно да буде направљена функционална контакт тачка у складу са потписаним и ратификованим споразумом.

- Мислим да је овдје апсолутно све јасно и да ствар мора бити доведена до краја. Ми тражимо да се ради у складу са законом и овлашћењима, али очигледно је да неко у БиХ себи узима за право да руши чак и међународне ратификоване споразуме и да се ставља изнад таквих аката, што није примјерено и ту постоји одговорност појединаца који то раде на такав начин. Ако наставе тако да се понашају, покренућемо поступак и тражити одговорност  - рекао је Лукач.

Позив

Делегација ЕУ у БиХ позвала је у понедјељак надлежне у БиХ да подрже успостављање потпуно функционалне заједничке контакт тачке. ЕУ је, како су навели, поздравила недавне искораке на иницијативу Министарства безбједности БиХ у правцу пуне примјене Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи са Европолом.

- Одуговлачење овог процеса већ има озбиљне посљедице за безбједност БиХ, грађана, а озбиљно утиче и на борбу против организованог криминала и корупције, што је један од 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије - саопштено је из Делегације ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана