Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС: Не долази у обзир прича о укидању Полиције Српске

Жељка Домазет
Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС: Не долази у обзир прича о укидању Полиције Српске

Програм реформи не прејудицира чланство у НАТО и нема никакве везе са статусом и улогом Полиције Републике Српске, без обзира што би неки вољели да у ту причу упакују и реформу полиције, тврди у интервјуу за “Глас Српске” министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

МУП Српске, додао је, не пристаје на то, нити бисмо учествовали у таквој причи.

- Не долази у обзир никаква прича о укидању Полиције Републике Српске. Рад МУП-а и Полиције Републике Српске дефинисан је Уставом и законом - истакао је Лукач.

ГЛАС: Како оцјењујете сарадњу полиције Српске и безбједносних институција на нивоу БиХ, те шта очекујете након што буде формиран нови сазив Савјета министара БиХ ако се има у виду да су директорима Агенције за истрагу и заштиту (СИПА) и Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ истекли мандати?

ЛУКАЧ: Сарадња МУП-а са осталим безбједносним агенцијама у БиХ је на задовољавајућем нивоу, али увијек може бити боља уз већу дозу повјерења и одлучности за сарадњу на тежим кривичним дјелима. У сегменту сарадње издвојио бих брзину размјене информација о безбједносним догађајима. Примјер за то је када се у БиХ депортују лица управо осуђена за тероризам, а за које ми као полиција која је дужна да осигура безбједност у РС, сазнајемо, посредно, након што лица стигну у БиХ. Након што се формира Савјет министара и именују нови директори, надамо се ће управо размјена информација бити боља.

ГЛАС: БиХ су преплавили илегални мигранти. Који се пропусти нису смјели десити?

ЛУКАЧ: Потпуно су заказале институције БиХ, а занимљиво је да су питања азила, странаца, миграција и виза надлежности које су пренесене на ниво БиХ још 2003. године. Сав терет мигрантске кризе је пао, прије свега на Унско-сански кантон, а свједоци смо да су се обистиниле наше слутње да ће БиХ постати можда једина “балканска рута” за пролазак миграната. У тренутку кад неке земље дижу жичане ограде, а друге државе враћају мигранте у БиХ, свима постаје јасно да неко од нас у овој земљи жели да направи посљедњу тачку за мигранте. Зато је лицемјерно од ЕУ која обилази кампове око Бихаћа, забринута за људска права миграната, на која имају право, а с друге стране чине све да они ни на који начин не кроче на тло ЕУ. Грађани РС и ФБиХ трпе посљедице кризе. Брине нас, а требало би и остале агенције, то што смо имали више случајева “скривених идентитета” миграната које је тешко утврдити. Они су велика опасност ако се задрже у БиХ и неопходан је озбиљан приступ свих институција у рјешавању мигрантске кризе у земљи.

ГЛАС: Неријетко међународни и домаћи званичници тврде да би мигрантске центре требало формирати и у РС. Како коментаришете те тврдње и да ли ће Српска поклекнути пред тим настојањима?

ЛУКАЧ: РС нема могућности за формирање прихватних центара на својом подручју. То не желе ни локалне заједнице у ФБиХ, с обзиром на погоршање безбједносне ситуације на подручју Бихаћа гдје су центри. Очигледно је да мигранти немају намјеру да остају у БиХ, јер желе у ЕУ. Позивам земље чланице ЕУ да буду хумани и отворе границе. ЕУ за разлику од РС и БиХ има могућности да успостави центре и прихвати мигранте на својој територији.

ГЛАС: Француски предсједник Емануел Макрон недавно је изјавио да је БиХ “темпирана бомба”. Да ли је та дијагноза о овој земљи утемељена?

ЛУКАЧ: Рекао је оно што ми из РС говоримо годинама. Неколико европских лидера је већ упозоравало на опасност радикалног ислама који може доћи са територије БиХ. Нажалост, такве изјаве у ФБиХ су дочекане “на нож”, уз осуде, а свјесни смо да повратници са сиријског и ирачког ратишта из редова исламиста не доносе ништа добро. Тамо су отишли из радикалних вјерских увјерења и враћају се у БиХ да шире ту идеологију. С обзиром на смијешне казне које су добили, када изађу из затвора, за кратко вријеме окупљају око себе нове младе људе и шире своју идеологију. Зато је битна борба против тероризма и сарадња агенција за спровођење закона, не само у БиХ, већ и на међународном нивоу.

ГЛАС: Који су највећи безбједносни изазови за РС и шта је иза настојања да се на границу са Србијом и Црном Гором као испомоћ Граничној полицији ангажују припадници полиција из ФБиХ ?

ЛУКАЧ: МУП РС је у испомоћ Граничној полицији БиХ послао више од 100 припадника на пословима спречавања нелегалног улазака миграната, а ангажовање припадника полиције из ФБиХ на територији РС није у складу са Уставом БиХ и законом те нема потребе за кршењем истог, јер Полиција Српске може на захтјев Граничне полиције БиХ да упути и додатне снаге. Без сагласности, друге полицијске агенције не могу спроводити мјере, за које је на територији искључиво надлежан МУП РС и нећемо дати сагласност.  Међу изазовима су и борба против организованог криминала, шверца оружја, трговине наркотицима, што су и приоритети у раду и по којима из године у годину имамо све боље резултате.

Опремљеност

ГЛАС: Када је ријеч о полицији РС и њеној опремљености и обучености, гдје је она данас у поређењу са другим полицијама у БиХ и региону, те шта су приоритети да би била боља и опремљенија?

ЛУКАЧ: Уз подршку Владе и предсједника РС, набавком опреме, возила те специјалне опреме који користи Специјална антитерористичка јединица и Жандармерија, стално јачамо наше капацитете, а у циљу што ефикаснијег рада службеника, одржавању повољног стања безбједности, одговора на потенцијалне безбједносне изазове и пружања помоћи у ситуацијама елементарне непогоде. Бројни пројекти су урађени, само у посљедњих пет година смо на Полицијској академији одшколовали око 1.000 полицајаца. Они дају нову снагу МУП-у, а одређена средства су уложена у формирање Центра за обуку у Залужанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана