др Невена Тодоровић, директор бањалучког Дома здравља: Поштујмо донесене мјере, спасимо животе наших суграђана

Г.С.
др Невена Тодоровић, директор бањалучког Дома здравља: Поштујмо донесене мјере, спасимо животе наших суграђана

„Ми смо од тог четвртог марта, када је у Бањалуци утврђен први случај лица са корона вирусом, урадили све што смо могли. Све мјере које су предузете, биле су правовреме и значајне.

Одлуке Владе Републике Српске да се затворе школе, високошколске установе и мјере локалне заједнице, које су се вјерујем некима у почетку чиниле као престроге, умногоме су допрнијеле да не дође до масовног ширења вируса корона.”  Рекла је ово гостујући у емисији Бањалучка хроника ЕЛТА ТВ, др Невена Тодоровић, директор бањалучког Дома здравља.

Она је истакла да нас „пик епидемије” тек очекује, те да се та процјена заснива на подацима из земаља окружења и Европе. „Обзиром да се врхунац епидемије тек очекује, веома је важно да се наши суграђани стриктно придржавају свих мјера , да будемо сви опрезни, и да поштујемо све ово што је наложено. Ја морам овом приликом да похвалим све наше грађане, већина наших суграђана се заиста придржава свих мјера. Посебно старија лица, и посебно лица старија од 65 година, која имају строгу наредбу да остану у својим кућама и излазе само онда када је то дозвољено.”

Тодоровићева је истакла да бањалучки Дом здравља има довољно капацитета, а здравствени радници имају довољно снаге и знања да се изборе са епидемијом корона вируса, те да су сви организациони капацитети спремни, како на градском тако и на приградском и сеоском подручју. „Оно што је веома значајно је то да пацијенти разумију стање у којем се налазимо, да без веће потребе не долазе у амбуланте породичне медицине. То нам је баш значајно, да се здравствени радници могу посветити и припремама и даљњем послу, у случају појаве већег броја обољелих од корона вируса, а свакако очекујемо да ће у наредном периоду он бити нешто већи. Баш зато је битно да он не буде велики у кратком временском периоду, јер би на тај начин оптеретили и здравствене раднике и здравствени систем.”  казала је Тодоровићева.

Она је подсјетила да се од ове седмице раде само лабораторијске анализе које су неопходне за дијагностику акутног обољења код пацијената, било да је везано за корона вирус или неко друго акутно обољење код пацијената. 

Др Невена Тодоровић је, гостујући у Бањалучкој хроници, још једном нагласила да се наши суграђани који имају симптоме акутне респираторне инфекције, попут кашља, високе температруре и стезања у грудима, најприје морају јавити свом породичном доктору, који ће процијенити даље потребу за прегледом, који ће се обавити у амбуланти за акутно-респираторне инфекције која се налази у објекту поликлинике, на десном улазу, и ради до 19 часова, а након тог термина, пацијенти се прегледају у Служби Хитне медицинске помоћи, у посебном простору намијењеном пацијентима са акутно-респираторним инфекцијама. „Сви пацијенти који дођу са таквим тегобама, морају нас информисати да ли су били у контакту са лицима која су позитивна на корона вирус. Према тим подацима, доктори даље врше тријажу, како ће се то лице збрињавати” рекла је др Невена Тодоровић.

„Требало је дан два да се систем ухода, и када је питању достава лијекова лицима старијим од 65 година, али сада све иде како је планирано” казала је  др Тодоровић.

Она је истакла да ће, иако је особље Дома здравља, на првој линији контакта, и подвргнуто великим напорима, ипак издржати све постављене задатке и спремно одговорити свим изазовима. „Иду нам у прилог и све ове мјере које смо предузели на вријеме, то што немамо велики број обољелих лица, не смијемо се опуштати, морамо ићи даље, морамо поштовати савјете стручњака, морамо поштовати мјере самоизлоације, мјере карантина како бисмо кроз све ово прошли са што мање посљедица” закључила је др Невена Тодоровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана