Дозвола истиче, зграде ни на видику

Дарко Момић
Дозвола истиче, зграде ни на видику

БАЊАЛУКА - Грађевинска дозвола за изградњу зграде Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) у кругу бивше касарне Траписти у Бањалуци истиче закључно са 31. децембром ове године, а још нису завршена ни земљани радови до нултог нивоа, односно прва фаза изградње зграде.

Да ствар буде гора, послови на изградњи сједишта ИДДЕЕА почели су прије више од 11 година или прецизније 30. септембра 2009. године. Тада је Савјет министара БиХ под предсједавањем Николе Шпирића донио закључак којим се “задужује ИДДЕЕА да покрене активности на изналажењу одговарајуће локације на којој би били створени сви неопходни услови за смјештај Агенције”. Исти Савјет министара је 21. јануара 2010. године усвојио извјештај ИДДЕЕА о предузетим активностима и донио нови закључак којим су “задужени ИДДЕЕА и Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ да, у сарадњи с Правобранилаштвом БиХ, Владом Републике Српске и другим надлежним органима, покрену активности на рјешавању имовинско-правних односа у вези са смјештајем организационих јединица у Бањалуци”, те да “ИДДЕЕА у сарадњи с Министарством финансија и трезора БиХ приступи планирању буџета за ове намјене”.

У складу са тим одлукама, зграда за сједиште ИДДЕЕА у вриједности од 16,7 милиона марака требало је да буде завршена 2014. године, али због тромости институција на нивоу БиХ цијели посао је пролонгиран до краја ове године. Град Бањалука је 2014. године издао грађевинску дозволу за изградњу објекта, која је важила три године, али након што за то вријеме није изабран ни извођач радова, грађевинска дозвола је продужена за још три године, тачније до краја 2020. године. Цијели посао успорила је Канцеларија за разматрање жалби БиХ, због чијих одлука је ИДДЕЕА неколико пута понављала тендер за избор извођача радова.

У међувремену, вриједност радова је повећана на више од 28 милиона марака, а из ИДДЕЕА су Савјету министара недавно упутили нову одлуку којом траже да изградњу зграде уврсте у програм вишегодишњих капиталних улагања до 2024. године.

- Имајући у виду да је поступак рјешавања имовинско-правних питања за изградњу објекта, на које из објективних разлога Агенција није могла утицати, трајао знатно дуже него што је било предвиђено, нису се у наведеном периоду могли реализовати сви предвиђени кораци. С циљем предузимања даљих корака на реализацији овог пројекта, потребно је да се измијени одлука на начин да се период пролонгира и да се утврде износи предвиђени за тај период - наводи се у предложеној одлуци.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да институције БиХ својом тромошћу шаљу јако лошу поруку и привредницима, али и свим грађанима БиХ.

- То је јако лоша порука, јер ако нека заједничка институција за више од десет или 11 година није у стању себи да изгради зграду, шта да очекују грађани којима та или било која друга институција треба да служи као сервис и буде у њиховој служби - каже Тривић.

Поступак

Поступак јавне набавке за изградњу зграде ИДДЕЕА покретан је три пута, али је поништаван због одлука Канцеларије за разматрање жалби БиХ. Послије силних перипетија, на крају је изабран само извођач, који треба да уклони постојећи објекат и припремити терен за изградњу новог.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана