Досад невиђена поларизација посланика у републичком парламенту: Скупштина Билеће изазвала конфузију у Бањалуци

Дарко Момић
Досад невиђена поларизација посланика у републичком парламенту: Скупштина Билеће изазвала конфузију у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Одлука о распуштању Скупштине општине Билећа, коју је предложио СНСД, није практично ни дошла пред народне посланике, а већ је изазвала праву конфузију у Народној скупштини Републике Српске.

Опозиционе странке СДС, ПДП и ДНС на почетку 19. редовне сједнице НСРС предложиле су да ова тачка буде скинута с дневног реда и за то нису добиле подршку, али гласање о том приједлогу показало је да о овом питању нема јединства у владајућим редовима и да је одлука о распуштању СО Билећа, које је предложио Клуб посланика СНСД-а, на климавим ногама. Од присутних 70 посланика, приједлог да та одлука буде повучена са дневног реда подржало је 26 посланика, против је био 31, а уздржаних осам, док пет посланика није уопште гласало. То, у суштини, значи да није било већине од 42 гласа за скидање те тачке са дневног реда, али и да по свим приликама неће бити већине ни да одлука о распуштању СО Билећа буде усвојена када дође на ред за гласање.

Поред СДС-а, ПДП-а и ДНС-а са изузетком ДНС-овог Александра Главаша који је, како каже, грешком гласао против, скидање ове одлуке са дневног реда подржали су и посланици опозиционог СПС-а Горана Селака, али и владајућих НДП-а и ДЕМОС-а, док су уздржани били посланици такође владајућих СП-а и Уједињене Српске. Права пометња о овом питању владала је у редовима НПС-а, јер су лидер ове странке Дарко Бањац и придошлица из ПДП-а Драган Галић гласали против повлачења ове тачке са дневног реда, док преостала два посланика овог клуба Дико Цвјетиновић и Жељко Бабић нису гласали иако су били присутни у сали. Интересантно је да уопште нису гласали ни СНСД-ови Илија Таминџија и Денис Шулић који је предсједавао 19. редовној сједници, али ни потпредсједница НСРС из редова СДС-а Соња Караџић-Јовичевић.

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а Срђан Мазалица каже да ће се током расправе о Приједлогу одлуке о распуштању СО Билећа одвагати аргументи за и против и да ће се након тога опредијелити како ће гласати.

- У Народну скупштину је стигло и мишљење СО Билећа које се такође мора уобзирити. Расправа о том питању биће прилика да се размотре и законске одредбе које говоре о томе када се може покренути распуштање неког локалног парламента - каже Мазалица за наш лист.

Шеф посланика УС-а Костадин Васић каже да неће подржати распуштање СО Билећа зато што сматра да је то хир и то не СНСД-а, већ само једног посланика те странке из Билеће.

- Билећки одбори свих странака које су биле за то да се та одлука скине са дневног реда послали су заједнички допис у којем се противе распуштању СО Билећа. Ми ћемо се држати онога што кажу ти људи - каже Васић за “Глас Српске”.

Скоко: Сулуд потез

Шеф Клуба посланика СПС-а Максим Скоко каже да је ова странка тражила да одлука о распуштању СО Билећа већ на сједници скупштинског Колегијума буде скинута са дневног реда.

- Та одлука представља исмијавање демократије. СО Билећа прије два дана је одржала сједницу на којој је усвојен нацрт буџета, тако да би њено распуштање било један сулуд политички потез. СПС ће категорично бити против тога - каже Скоко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана