Дом народа усвојио измјене Закона: Зелено свјетло за накнаде судијама Суда и тужиоцима Тужилаштва БиХ

Срна
Дом народа усвојио измјене Закона: Зелено свјетло за накнаде судијама Суда и тужиоцима Тужилаштва БиХ

САРАЈЕВО- БАЊАЛУКА - Дом народа Парламентарне скупштине БиХ подржао је данас измјене и допуне Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, којима ће бити регулисана исплата накнада за одвојени живот, смјештај, топли оброк и превоз судијама Суда и тужиоцима Тужилаштва БиХ.

У образложењу овог законског приједлога је наведено да су судије и тужиоци 2016. године почели судским путем тражити своја права из радног односа у складу са одлуком Уставног суда БиХ.

Од тада је из буџета БиХ исплаћено више од три милиона КМ на име накнада.

Према подацима из Правобранилаштва БиХ, у 2016. години за пет усвојених тужбених захтјева исплаћено 191.009 КМ, у 2017. години је за 29 тужбених захтјева исплаћено 1.934.920 КМ, а у 2018. је за 50 усвојених тужбених захтјева исплаћено 1.067.229 КМ.

Због тога се приступило изради Закона о измјенама и допунама закона о платама и накнадама у судским и тужилачким институцијама БиХ.

За спровођење овог закона потребно је издвојити 1.187.873 КМ на годишњем нивоу.

Делегат у Дому народа  Душанка Мајкић (СНСД) поставила је на сједници питање предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији шта ће предузети према институцијама чије пословање генерише судске спорове који опасно угрожавају буџет институција БиХ.

- Пред Правобранилаштвом БиХ налази се 984 предмета против 32 институција БиХ, у вриједности више од 253 милиона КМ. Ту предњачи Министарство одбране, против кога је отворено 195 предмета, чија је вриједност 125 милиона КМ, Савјет министара са 15 предмета и више од 20 милиона КМ, Министарство транспорта и коминикација шест предмета и тако даље - навела је Мајкићева.

С обзиром на то да Тегелтија није присутан на сједници, одговор Мајкићевој биће упућен накнадно, у писаној форми.

Делегат у Дому народа Денис Бећиревић (СДП) оцијенио је да је потписивање споразума влада Србије и Републике Српске о изградњи три хидроцентрале на Дрини "провокација за БиХ".

Он сматра да се "то не смије дозволити", те пита предсједавајућег Савјета министара који је његов став о овом и шта ће Савјет мисли предузети у вези са тим.

Бећиревић је најавио да ће о овом питању тражити и реакцију Тужилаштва БиХ и високог представника у БиХ, јер сматра да је ријеч "о антидејтонском и антиуставном понашању представника Србије и Републике Српске".

Делегат Златко Милетић упозорио је на пораст морталитета у вријеме епидемије вируса корона у БиХ.

Одговори и Бећиревићу и Милетићу, такође, биће упућени у писаној форми.

Делегати данас нису подржали негативно мишљење Уставноправне комисије за Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ у првом читању.

Дом је затражио комисијско усаглашавање за овај законски приједлог.

Делегати су данас усвојили негативан извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о закључку из Мишљења Заједничке комисије за људска права, којим се налаже Савјету министара да до краја ове календарске године у парламентарну процедуру достави Приједлог закона о заштити личних података БиХ.

Данас је усвојен и негативан извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о информацији о незаконитом и непрофесионалном дјеловању министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић, који је доставила Душанка Мајкић, као и негативан извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Извјештају о реализацији Ревидиране стратегије БиХ за спровођење анекса седам Дејтонског мировног споразума за 2018. годину.

На данашњој сједници прихваћен је и негативан извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о закључку делегата Асима Сарајлића, којим се позивају ентитетске агенције државне службе и Влада Брчко дистрикта да у што краћем року успоставе и учине оперативним регистар запослених у институцијама ентитета и Брчко дистрикта са подацима о националној, полној, квалификационој структури и националној структури руководећих службеника.

Дом народа није примио к знању информацију о расподјели и кориштењу средстава текуће буџетске резерве за период од јануара до децембра 2019. године.

Делегати данас нису примили к знању извјештај о финансијском пословању БХРТ-а за прошлу годину, као ни програмски и финансијски план БХРТ-а за 2020. годину.

Делегат из Клуба хрватског народа Златко Милетић критиковао је застој у процесу дигитализације, као и лош програм јавних сервиса у БиХ, од којих очекује да раде независно и професионално.

Дом народа усвојио је данас извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза за 2019. године у којем је наведено да је спољна задуженост БиХ 31. децембра прошле године износила 7.670.284.289 КМ.

У извјештају, чији је подносилац Предсједништво БиХ, наведено је и да је у прошлој години, по основу обавеза спољног дуга БиХ исплаћено 793,69 милиона КМ.

Без расправе данас је на сједници усвојен и извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за 2019. годину.

Подносилац овог извјештаја је Канцеларија за ревизију институција БиХ, а у извјештају је, између осталог, наведено да је разлика између прихода за финансирање институција БиХ и реализованих расхода у прошлој години износила 47.178.179 КМ.

Дом народа није усвојио делегатску иницијативу Дениса Бећировића /СДП/, којом Дом народа позива Предсједништво БиХ да у најкраћем могућем року од дана усвајања ове иницијативе донесе одлуку о ангажовању Оружаних снага БиХ на граници с циљем помоћи Граничној полицији БиХ у заустављању илегалних прелазака и осигурања безбједности за све народе и грађане БиХ.

Делегат Златко Милетић подржао је Бећировићеву иницијативу, те истакао да од Оружаних снага очекује помоћу у спречавању илегалних прелазака границе, а не да војници са пушком чувају границу, јер је то посао припадника Граничне полиције БиХ.

Делегат Младен Босић (СДС) сматра да је мигрантска криза изузетно велики проблем у БиХ, који се не рјешава због инертности законодавне и извршне власти у БиХ, посебно Савјета министара.

Према његовим ријечима, кључне институције БиХ не покрећу никакве конкретне иницијативе за стабилизацију прилика у БиХ, посебно изазваних мигрантском кризом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана