Дом народа Парламента БиХ: Делегати СНСД-а гласали против, ниједан пријeдлог није усвојен

Ж.Д.
Дом народа Парламента БиХ: Делегати СНСД-а гласали против, ниједан пријeдлог није усвојен

САРАЈЕВО - Делегати Дома народа Парламента БиХ данас нису усвојили нити један приједлог, јер су о свим извјештајима делегати који долазе из СНСД-а гласали против.

Делегати су прешли све извјештаје и сви приједлози отишли су Колегијуму Дома на усаглашавање. Против су била четири делегата СНСД-а док је Младен Босић из СДС-а био суздржан.

Одлучивали су, између осталог о именовању Заједничких комисија и приједлогу измјена  Закона којим би биле повећане плате војницима Оружаних снага БиХ.

Ово је прва активност представника Српске у заједничким институцијама, након што су највиши званичници Српске прије два дана донијели одлуку да представници Републике Српске у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било којем питању из надлежности заједничких органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.

Уставни суд БиХ донио је одлуку према којој је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Народна скупштина Републике Српске лани је усвојила Закон о пољопривредном земљишту, којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

Делегат СДП-а Денис Бећировић затражио је да се данас расправља, како је рекао о "неуставним активностима лидера СНСД-а Милорада Додика",  на шта је реаговао делегат СНСД-а Никола Шпирић који је рекао да се о Додику неће причати све док постоји Клуб Срба.

Бећировић је рекао "да БиХ свједочи неуставним и недејтонским нападима Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ, на Уставни суд БиХ те да је потребно расправљати у Дому народа о овом поступању и угрожавању мировног процеса" те је предложио амандманску измјену Устава БиХ и да Уставни суд БиХ има 12 чланова у којим предсједник Европског суда за људска права у консултацији с Предсједништвом БиХ треба бирати шест чланова.
Шпирић, који је замјеник предсједавајућег Дома народа казао да ће свако ко жели добро БиХ настојати избјећи популистичке приједлоге Бећировића.

- Додик неће бити тачка дневног реда док је овог клуба у Дому народа. Не што мислим да не треба расправљати, већ што ваша мржња није добра. Не радујте се јер неће бити тачка дневног реда. Што се тиче европских стандарда, Клуб Срба јесте за имплементацију европских стандарда - рекао је Шпирић.
Истакао је да ће свако ко жели добро овој земљи настојати да избјегне популистичке наступе.

Дом народа није прихватио Бећировићев приједлог за допуну дневног реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана