Дом народа није примио к знању извјештаје ВСТС-а : Парламент мора да отвори дијалог о реформи правосуђа

Срна, ФОТО: Кликс
Дом народа није примио к знању извјештаје ВСТС-а : Парламент мора да отвори дијалог о реформи правосуђа

САРАЈЕВО - Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ нису данас у Сарајеву примили на знање извјештаје Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ за 2017. и 2018. годину.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Никола Шпирић (СНСД) оцијенио је да се у случају расправе о овим извјештајима говори о "парламентарном аутизму у БиХ", тим прије јер се ти документи "примају на знање".

- Ми морамо бити свјесни неопходности реформе правосуђа у БиХ, то треба урадити унутар БиХ, а не да нам то рјешење дође споља – нагласио је Шпирић.

Предсједавајући Клуба српских делегата Средоје Новић (СНСД) сматра да је "примање на знање оваквих и сличних извјештаја само обична флоскула" што не би требало да буде настављено.

- Извјештај треба или усвојити или одбацити, и то би било много коректније за све нас у парламенту- каже Новић. Сматра да Парламент БиХ нема снаге за дијалог о постизању компромиса у вези са рјешавањем проблема у правосуђу.

- Морамо отворити дијалог о реформи правосуђа у БиХ. Зашто већ годинама нема тог процеса, а због тога највише испаштају грађани? Није рјешење у смјенама појединих носилаца правосудних институција - истакао је Новић.  Он се посебно заинтересовао са неријешене односе између полицијсих структура и јавних тужилаштава у БиХ.

Новић је позвао на уздржавање од политичких коментара судских пресуда и указао на апсурдну ситуацију у вези са непотребно дугим судским поступцима.

Делегат Младен Босић (СДС) поручио је предсједнику ВСТС-а Милану Тегелтији да сва три стуба власти, укључујући и правосуђе, морају имати парламентарни надзор, односно контролу, да то неко други не би ненадлежно узео себи за право. Он констатовао да у БиХ нема политичке воље за корјениту реформу правосуђа у БиХ која је неопходна.

Делегат Муниб Јусуфовић (СББ) навео је да има много разлога за незадовољство због неефикасног рада правосудних институција у БиХ, а оштре критике упутио је због тога и на рачун представника међународне заједнице и њихов утицај на правосуђе у БиХ.

Делегат Златко Милетић (ДФ) констатовао је да су резултати рада правосудних институција у БиХ веома лоши., а Бариша Чолак (ХДЗ) да за сложену ситуацију у правосуђу БиХ постоји одговорност и законодавне власти у БиХ.

Према његовим ријечима, закон о ВСТС-у треба да креирају законодавна и извршна власт, а ВСТС може да упути одређене сугестије с циљем побољшања рада ове институције.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Бакир Изетбеговић (СДА) заложио се за професионално, ефикасно, независно и непристрасно правосуђе у БиХ.

- Правосудне институције у БиХ треба да буду национално избалансиране – истакао је ИИзетбеговић.

Тегелтија сматра да "непримање извјештаја на знање, значи одсуство разговора".

-Одговорност за реформу правосуђа није само на ВСТС-у, него и на законодавној и извршној власти у БиХ - рекао је Тегелтија и поновио да "парламент није надређен ВСТС-у, и да тако пише и у закону".
Ни он није задовољан ефектима борбе против корупције у БиХ а за

то су, према његовој оцјени, одговорни и тужилаштво и полиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана