Долазак Александра Вучића изазива велику пажњу: У Дрвару као домаћин, у Мркоњић Граду за историју

Дарко Момић
Долазак Александра Вучића изазива велику пажњу: У Дрвару као домаћин, у Мркоњић Граду за историју

БАЊАЛУКА - Предсједник Србије Александар Вучић посјетиће сутра Дрвар, у којем је боравио половином септембра прошле године, и свечано отворити погон познате српске текстилне компаније “Јумко” из Врања, у којем ће посао добити стотину становника ове сиромашне општине.

Послије Дрвара у којем ће му домаћини бити начелница ове општине Душица Рунић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Србије посјетиће и општину Мркоњић Град, у којој до сада није боравио ниједан предсједник Србије, гдје ће му поред актуелног општинског руководства домаћин бити и бивши начелник ове општине и предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Начелница Дрвара Душица Рунић каже да је почаствована тиме што ће први човјек Србије поново посјетити Дрвар.

- Све је спремно за дочек високе делегације и драгог госта предсједника Србије Александра Вучића. Погон фабрике “Јумко” спреман је за свечано отварање, као и пословница београдске Комерцијалне банке, коју ће такође свечано отворити наш гост и добротвор. Према протоколу предвиђена је и посјета Дому здравља, чија адаптација је у току, а вјерујемо да ћемо за то добити додатну подршку предсједника Србије - каже Рунићева.

Она истиче да ће велики број Дрварчана, као и мјештана сусједних општина, доћи у Дрвар да дочека високог госта и да му захвали на подршци и бризи коју је показао према овим крајевима и према српском народу на овом простору.

- Свакако да нам много значи материјална помоћ Србије и отварање фабрике “Јумко”, али много више од тога нам представља чињеница да предсједнику Србије није било тешко да у року од свега пар мјесеци два пута дође у Дрвар и покаже да нисмо заборављени - каже Рунићева.

Начелница Мркоњић Града Дивна Аничић каже да долазак Александра Вучића у Мркоњић Град има историјски карактер, јер ниједан предсједник Србије никада није посјетио ову општину.

- То само по себи говори о каквом догађају је ријеч и ми смо почаствовани што нам је указана таква част да будемо дио историје. Поред тог историјског и симболичког значаја посјете, за нас је изузетно значајно што предсједник Србије долази и да нам пружи помоћ и подршку - каже Аничићева.

Када је ријеч о конкретним пројектима које ће Србија подржати, она каже да је општина номиновала пројекте из неколико области, а прије свега из образовања, здравства и енергетске ефикасности.

- Није још прецизирано који пројекти ће бити подржани, али и сама посјета нам много значи, а свакако да смо обрадовани и тиме што ћемо добити подршку матице у реализацији пројеката од којих ће корист имати сви становници Мркоњић Града - каже Аничићева.

Дан сјећања

Предсједник Србије Александар Вучић у првој посјети Дрвару боравио је 13. септембра прошле године поводом обиљежавања Дана сјећања у помен српским жртвама страдалим током 20. вијека, који је био посебно посвећен страдању Срба у западнокрајишким општинама 1995. године.

Вучић је тада рекао да је Србија помогла овој општини финансирањем пројеката у вриједности од милион евра, а нову посјету Дрвару најавио је 17. јануара током разговора у Београду са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана