Документи из ФБиХ могли би бити одбијени у Републици Српској

avaz.ba
Документи из ФБиХ могли би бити одбијени у Републици Српској

Ако Дом народа Парламента ФБиХ усвоји измјене Закона о нотарима и сет других повезаних закона, како је то урадио Представнички дом, посљедице по правну сигурност у ФБиХ могле би бити више него озбиљне.

Тврди ово за „Аваз“ предсједник Управног одбора Нотарске коморе ФБиХ Сефедин Суљевић.

Европски стандарди

Он истиче да је увођење нотаријата у БиХ рађено по европским стандардима и стандардима уређених демократских држава, а хармонизирано је између ентитета и Брчко дистрикта. Додаје да је, иако је сама предложила колико-толико прихватљива рјешења законских измјена у складу с одлукама Уставног суда ФБиХ, Влада ФБиХ једним потезом, на хитно сазваној сједници, усвојила ад хоц амандмане, којима су поништени ефекти реформе која је провођена годинама.

Суљевић, такођер, упозорава да би тако ФБиХ не само унутар БиХ него и у региону постала једини простор на којем се за послове с некретнинама или за послове насљедног права неће тражити нотарска обрада или солемнизација.

Негативни ефекти

Каже да би, буду ли усвојене овакве законске измјене, био потпуно нарушен јединствени правни поредак у БиХ. Резултат би могао бити да исправе из ФБиХ, са само овјереним потписом, не буду прихватљиве у Републици Српској и Дистрикту.

Негативни ефекти оваквих законских измјена, упозорава Суљевић, осјетиће се и на пуњењу буџета и запослености, јер ће неколико стотина запосленика нотарских уреда, углавном дипломираних правника, остати без посла, с обзиром на то да се, према пројекцијама прихода, неће моћи измиривати текуће обавезе и плаће запосленик.

Повратак у прошлост

Суљевић истиче да би измјене Закона довеле и до тога да би многе исправе на основу којих ће се захтијевати упис у земљишне књиге сачињавале саме странке, без ичије стручне помоћи.

- То би земљишнокњижне уреде у ФБиХ вратило на стање прије 12 година - додаје Суљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана