Дојче Веле: Корона је “бити или не бити” за европску унију

ГС
Дојче Веле: Корона је “бити или не бити” за европску унију

Шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен је у незавидном положају, али ради шта може, коментарише Бернд Ригерт, дописник медијске куће Дојче Веле из Брисела.

У овој кризи без преседана, како наводи, у ЕУ се понавља познати политички образац: Ако пође по злу, у суштини је крива Европска унија.

Ако нешто функционише, заслугу себи приписују владе држава чланица.

Комисија Европске уније у Бриселу покушава да координира одговоре на пандемију короне. При томе, када се ради о превентиви у области здравља, сузбијању заразе и контроли граница, она има мало надлежности и може да се активира само ако се државе чланице сагласе и дају јој задатке.

С обзиром на драматична дешавања, у почетку је свака држава чланица дјеловала самостално. То је разумљиво јер наравно да су владе најближе својим грађанима. Границе су биле затворене брзо и без договора, прекинути су ланци снабдијевања или је забрањен извоз заштитних маски. Тек потом је од ЕУ као цјелине затражено да разријеши хаос и ограничи штету за европску заједницу.

Комисија ЕУ под предсједницом Урсулом фон дер Лајен сада чини све да створи утисак да се корона-кризи одољева и да има солидарне одговоре на досад невиђене изазове.

Фон дер Лајен се изврсно сналази као кризна менаџерка. То је незахвалан и прије само четири недјеље – незамислив задатак. Јер њене могуćности за брзо доношење одлука су ограничене: она не може да отвори или затвори границе или купи и дистрибуира медицинске уређаје.

И зато Фон дер Лајен дјелује читавим низом јавних приједлога – о контроли граница, о финансијским инструментима, о осигурањима за случај незапослености, о задуживању. Владама земаља чланица не преостаје ништа друго осим да прихвате приједлоге Комисије.

Фон дер Лајен је гломазан и спор апарат ЕУ у потпуности пребацила на кризни менаџмент. Оно што обично траје недјељама или мјесецима сада се обавља у року од неколико сати.

Међутим, неке важне ствари се занемарују: ерозија владавине права у Мађарској и Пољској наставља се некажњено. Миграциона политика се нашла у другом плану, заштита климе је одгођена. Све је подређено корони, јер је предсједница Комисије, која је на тој функцији само четири месеца, морала да призна да је ово “бити или не бити” за ЕУ.

“Били смо на ивици понора”, рекла је Фон дер Лајен говорећи о стању Уније прије недељу дана.

За само три недјеље вирус корона је уништио многе позитивне стране ЕУ које су изграђене претходних деценија: заједничко тржиште је поремеćено, шенгенска зона више не функционише, монетарна унија је неизвјесна, чак више не постоји ни Еразмус, програм размјене за студенте.

Која је сврха ЕУ послије короне? Одговор Европске комисије гласи: обнова. Да би то постигла, ЕУ ће морати да се препороди или ćе пропасти. Фон дер Лајен се узда у прво и најављује “Маршалов план”, потпуну реорганизацију заједничког буџета ЕУ. То је храбро јер, како рекосмо, ако пође по злу, то ће бити њена кривица, а ако успе, шефови држава и влада ће то приписати себи.

Тест издржљивости за ЕУ ​​је већ ове седмице, када се мора одлучити како финансирати огромне суме које ćе бити потребне Италији, Шпанији, Француској, али и Немачкој – да преживе кому својих економија. Да ли ће се ти инструменти називати “корона-обвезнице” или другачије, само је питање политичког маркетинга – а не суштина.

Јасно је, како на крају пише, да се финансирање мора обављати солидарно, иначе је ЕУ готова. Понор о којем је говорила Урсула фон дер Лајен још је близу.

(Дојче Веле)

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана