Договорена сарадња Рударског универзитета са универзитетима у Српској

atvbl.com
Договорена сарадња Рударског универзитета са универзитетима у Српској

Бањалучки Универзитет сарађиваће са Рударским Универзитетом у Санкт Петербургу. Резултат је то данашње посјете српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика најстаријем Универзитету техничких наука у Русији, који је основан 1773. године.

Протокол о сарадњи требало би да буде потписан већ у фебруару идуће године. Тако ће бити регулисано одржавање заједничких годишних конференција два Универзитета. Једна би се одржавала у Бањалуци, а друга у Санкт Петербургу.

Колико су руски академци заинтересовани за сарадњу са бањалучким Универзитетом говори и чињеница да ће радна група из Русије највећи град Српске посјетити већ 15 децембра. 

То је договорено на састанку Милорада Додика са ректором санктпетербуршког универзитета, Владимиром Стефановичем Литвињенком.
 
Све данас договорено омогућиће студентима из Српске упис на Рударски универзитет у Санкт Петербургу, сходно пројектима које Република Српска потпише са руским компанијама попут "Гаспрома" и "Зарубежњефта".
 
Студенти техничких факултета са универзитета у Српској у Русији ће моћи и да обављају праксу, а извијестан је и заједнички рад и размјена наставног кадра.

На Рударском универзитету у Санкт Петербургу и сада студира велики број студената из Српске и Србије. Они су имали прилику да данас поразговарају са Додиком.

Српски члан Предсједништва у Русији борави од јуче када је учествовао на конгресу "Санкт Петербург и словенски свијет". 

Јуче је о свим могућим видовима сарадње Српске и Русије разговарао и са губернатором Санкт Петербурга Александром Бегловим.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана