Додик:Половином наредне седмице стиже помоћ из Мађарске

Срна
Додик:Половином наредне седмице стиже помоћ из Мађарске

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да би половином наредне седмице требало да стигне помоћ из Мађарске која ће Републици Српској послужити за сузбијање вируса корона.

Додик је синоћ рекао да је ову помоћ договорио са мађарским премијером Виктором Орбаном и челним људима из мађарског Министарства иностраних послова.

- Радујемо се тој помоћи и чињеници да Мађарска хоће да буде са нама солидарна, без обзира на изазове са којима се и сама суочава - рекао је Додик.

Он је оцијенио да се Мађарска показује као једна од најорганизованијих земља када је ријеч о резултатима у борби са вирусом корона.

- Мађарска је показала способност да се успјешно бори са вирусом. Захвалан сам премијеру Виктору Орбану који је човјек који има разумијевање за нас, као и министру иностраних послова Петеру Сијарту. Радујем се што ћу га видјети овдје у Бањалуци - нагласио је Додик.

Нагласио је да су у оквиру трећег контингента руске помоћи Републици Српској стигли посебно обучени људи из Русије који се баве дезинфекцијом и деконтаминацијом простора од вируса корона чијом помоћу ће Српска знатно побољшати шансе у борби са овом пошасти.

Он је рекао да је ријеч о посебно обученој јединици Руске војске за борбу против хемијских, биолошких и других отрова.

- У возилима су посебни уређаји у којима се припремају посебне течности за дезинфекцију. Покушаћемо да што више болница у Српској извршимо темељну дезинфекцију што треба бити снажан подстрек борби против вируса - навео је Додик.

Дочекујући синоћ трећи авион на Аеродрому Бањалука са помоћи из Русије намијењеној борби са вирусом корона у Српској, Додик је поновио да је у овом пакету и додатна опрема за дезинфекцију и деконтаминацију затворених и отворених простора и површина.

- Тај посао ће радити три руска тима, као и помоћно особље. Дакле, ријеч је о укупно 24 човјека који почињу прве такве активности дезинфекције у УКЦ-у Српске и Поликлиници у Бањалуци. Радиће се темељна дезинфекција и деконтаминација свих простора, као и одјељења гдје леже болесни од вируса корона. Циљ је да се спријечи ширење тог вируса даље, што је за нас значајна помоћ - рекао је Додик.

Он је захвалио руском предсједнику Владимиру Путину и Русији за сву помоћ.

- Ово није крај помоћи. Обавијештен сам да у наредним данима можемо очекивати још једну пошиљку помоћи у лијековима, заштитним одијелима, неколико респиратора и слично. Дакле, Русија се показала веома солидарном са Српском као и нашем захтјеву за помоћ. С овом помоћи ћемо знатно побољшати шансе наше борбе са вирусом - рекао је Додик.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана