Додиков кабинет: Украјина нека достави доказе о икони ако их има

ГС
Додиков кабинет: Украјина нека достави доказе о икони ако их има

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Кабинет српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика позвао је министра иностраних послова Украјине Дмитра Кулебу да престане да се игра државе и „Tвитер“ дипломатије, те да поступи у складу са међународним правом и конвенцијама на које се позива у изјавама за јавност.

- Као доктору правних наука и министру иностраних послова требало би да му буде познато основно правно начело да доказивати мора онај који нешто тврди, а не онај који нешто побија. Такође, требало би да му буду познате и бројне конвенције које се тичу заштите националних, историјских и културних добара и забрани њиховог отуђивања, као што је на примјер УНЕСКО-ва Конвенције о мјерама за забрану и спречавање недозвољеног увоза, извоза и преноса својине културних добара из 1970. године - истиче се у саопштењу из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ, пренијела је Срна.

Реагујући на поновљене оптужбе министра иностраних послова Украјине, из кабинета су још једном позвали украјинску страну да достави све ваљане доказе у складу са Оперативним смјерница за имплементацију поменуте Конвенције, као и да се званично изјасни у случају да не посједује материјалне доказе, којима би потврдила своје наводе.

У саопштењу се подсјећа да је, у интересу истинитог и објективног информисања јавности, као и да би коначно била "стављена тачка на овај исфабриковани проблем", кабинет српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ још 23. децембра прошле године затражио да Амбасада Украјине у Сарајеву достави све релевантне информације у вези са наводима о власништву Украјине над предметном иконом.

- Из кабинета је ескплицитно затражено да Амбасада Украјине достави све правно ваљане чињенице и доказе којима се потврђује да евентуално власништво над иконом припада Украјини, као и све доказе који потврђују наводе да је предметна икона отуђена, укључујући информације о начину отуђивања, времену, мјесту и власнику - наводи се у саопштењу.

Из кабинета наглашавају да до данашњег дана Амбасада Украјине није доставила тражене инфомрације.

- Базирати наводе на основу погрешно интерпретираних медијских чланака и затим јавно износити неистине и оптужбе је одраз аматерства и недостатка елементарног знања из области права, међународних односа и дипломатије - констатује се у саопштењу из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

У саопштењу се подсјећа да ниједна међународна институција, па ни Интерпол, о чијој се укључености у ову манипулацију највише спекулисало, нису потврдили да се предметна икона налази на било каквој листи отуђене културне баштине, коју потражује Украјина или било која друга земља.

- У посљедњих мјесец дана конструисане су различите теорије, спекулисало се о поријеклу иконе, изнесне су бројне оптужбе на рачун српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ без иједног аргумента, доказа па чак и индиције, која би указала на то да је стварно ријеч о украденој икони те да је иста дио „нестале“ историјске и културне баштине, коју потражује Украјина - наглашава се у саопштењу.

Кабинет српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ још једном је позвао украјинску страну да се суздржи од изношења ставова, који су базирани на непровјерним и некредибилним информација, као и лажним вијестима, јер на тај начин руше кредибилитет институција које представљају, обмањују јавност и грађане и наносе огромну штету билатералним односима.

Икону светог Николе Додик је поклонио руском министру инистраних послова Сергеју Лаврову током његове посјете Источном Сарајеву 13. децембра, а неколико дана касније Министарство културе и информативне политике Украјине, на основу медијских написа,  закључило је да се ради о предмету у власништву Украјине. Амбасада те земље у БиХ затражила је од надлежних у БиХ да објасне све детаље у вези са иконом. Потом је руско Министарство иностраних послова икону вратило и она је похрањена у сеф у кабинету српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Кабинет Милорада Додика упутио је потом ноту амбасади Украјине у БиХ у којој је од те земље затражено да наведе релевантне информације у вези са иконом.

Додик је нако тога појаснио да је упитању породична икона, а не имовина Украјине, да је икона на сигурном те да Украјина није ни послала захтјев у вези с њом и да су медији из ФБиХ измислили причу.

Портпарол Министарства иностраних послова Украјине Олег Николенко јуче је саопштио да је „припадност древне иконе Украјини „ неспорна чињеница“, те да је  тужилаштво те државе је већ покренуло „кривични поступак у вези с илегалним извозом реликвије“.

Руски МИП је на то одговорио да Русија још није добила доказе да је икону поклоњену Лаврову у Источном Сарајеву посљедњи власник стекао нелегално.

- Манипулација медија служи да би се Русија дискредитовала - саопштено је из руског Министарства спољних послова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана