Додик:Наметање изборног закона неће бити прихваћено

Срна
Додик:Наметање изборног закона неће бити прихваћено

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да значајан дио људи у Републици Српској неће прихватити евентуално наметање Изборног закона у БиХ.

Додик је поновио да у БиХ не постоји високи представник, без обзира што Кристијан Шмит упорно идентификује или представља на лажан начин.

-Његова идентификација неће бити промијењена бар што се нас тиче. Кристијан Шмит нема потврду Савјета безбједности УН и није високи представник - рекао је Додик.

Уколико би као изабрани представник српског народа прихватио да неко може да прекрши Анекс 10. Дејтонског споразума и да се самоиницијативно наметне као високи представник, каже Додик, то значи да би легализовао да тај човјек може да прекрши Анекс 4, поништи Устав БиХ и каже „доносим нови устав који ће прописати да не постоји Република Српска“.

Додик је напоменуо да је Република Српска све вријеме идентификована као страна потписница анекса Дејтонског споразума, а прије свега Анекса 4, те да преко тога није чак могао да пређе ни бивши високи представник Педи Ешдаун.

-Сада се покушава умирити ситуација до мјере да се као тај (Шмит) позива да наметне Изборни закон. Како он може наметнути изборни закон и шта он има са европским интеграцијама чак и да је легално изабран, а поготово нелегално - упитао је Додик.

Он је рекао да нигдје у мандату високог представника не пише да је задужен за европске интеграције, већ се чак супротно склањао од европских интеграција, истичући да тај процес морају да воде домаћи политичари и кацеларија ЕУ у БиХ.

Додик је рекао да Шмит није високи представник и да је можда представник земаља које су га изабрале - Квинте, Канаде, Јапана, те да ће, ако неко каже да је Шмит њихов или представник Њемачке, са њим разговарати.

-Високи представник ако је легалан нема право да се петља у питања европског пута БиХ, нити може да наметне Изборни закон, јер значајан дио људи у Републици Српској то неће прихватити - истакао је Додик.

Коментаришући изјаву бившег високог представника у БиХ Волфганга Петрича да ће уколико се нешто не промијени у БиХ та земља бити потпуно блокирана, Додик је рекао да је и Петрич кршио Дејтонски споразум и да се сада покушава представити као неко ко има ауторитет да о нечему говори.

-Каква блокада? БиХ је пропала када је проглашен Дејтон и то се знало и само је питање када ће бити објављено. Нико не блокира БиХ. Ишао сам у Предсједништво и сједио тамо. Још само да ми они говоре како ћу да гласам - рекао је Додик.

Српско члан Предсједиштва БиХ истиче да Република Српска десет година инсистира на причи да се формира конзулат Руске Федерације у Бањалуци, те да је то питање баш сада стављено на дневни ред сједнице Предсједништва БиХ уз очекивање шта ће он да уради.

-Када је било гласање за су били Џаферовић и Комшић, а ја против. Никада нећу гласати за оно што они очекују да гласам. Показивао сам рационалан приступ у Предсједништву и покушавао да их охрабрим да разговарамо о свим отвореним питањима и нисам успио у томе. Више намам намјеру нити вољу, нити је продуктивно да ми о нечему разговарамо - рекао је Додик.
Он је навео да ће се наћи једног дана у Предсједништву БиХ и да никакво посредовање међународне заједнице не долази у обзир.

Додик је рекао да ће поново на сједици Предсједништва БиХ гласати против предложених тачака дненог реда, које ће затим доћи у Народну скупштину Републике Српске која ће о њима одлучивати, а не чланови Предсједништва БиХ.

-Народна скупштина Републике Српске је крајње мијесто одлуке и тако треба и да буде и тако пише у Дејтонском споразуму - рекао је Додик.

Он је навео да му се представници страних амбасада куну да нису знали да ће Инцко наметнути закон о „негирању геноцида“ и да је то самовољно урадио само да би отворили дијалог са Републиком Српском.

-Ко може да вјерује да за то нису знали САД, Њемачка? Ако је то Инцко самовољно урадио, нека онда Савјет за имплементацију мира поништи његову одлуку - закључио је Додик.

Припремљен новац за плате Срба у заједничким институцијама

Милорад Додик изјавио је да је припремљен новац да се за све Србе у заједничким институцијама БиХ исплате плате до краја године.

-Имамо новац да то исплатимо до краја године, тако да неће бити никаквих проблема. Идуће године то ћемо предвидјети буџетом - рекао је Додик и додао да је процијењено да је ријеч о 21 милиону КМ марака мјесечно.

Према његовим ријечима, новац је припремљен, само ће одлучити да ли ће одмах исплатити или кроз неки арнажман.

Он је додао да ће тај новац бити исплаћен уколико не буде помијерања неких договора.

-Зна се шта су услови, консензус свих у Републици Српској о томе, људима који раде у заједничким институцијама исплатићемо плате. То је вјероватно судбина да преузмемо исплату наших људи, јер они нас представљају тамо, нису аутентичне личности које иду тамо по свом избору - објаснио је Додик.

Додик је навео да ће се само видјети на који начин ће то питање бити ријешено.

-Одговорност њихова постоји као што постоји и наша одговорност према њима - рекао је Додик .

Рекао је да од договора у Републици Српској зависи да ли ће посланици СНСД-а ићи на сједницу Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

-Ако се договоримо са осталима из Републике Српске, ићи ћемо или нећемо ићи - изјавио је Додик.

Додик сматра да није важно питање да ли ће ићи или не, него шта ће тамо да раде, ако оду.

-Ако одемо ми ћемо бити против свега, односно против све и једне тачке дневног реда - рекао је Додик.

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ заказана је за понедјељак, 20. септембар, а на дневном реду је Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за ову годину.

Српско јединство не угрожава никога

Милорад Додик изјавио је да су Република Српска и Србија послале јасне поруке да српско јединство не угрожава никога и не би требало да представља проблем за било кога у окружењу.

Говорећи о обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе, Додик је поручио да ће српски народ вјечно бранити своју слободу.

-Слобода је за нас синоним за јаку државу, и Републику Српску и Србију, и ми нећемо одустајати од тих идеја. Мислимо да су оне политички коректне и да не угрожавају никога - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да је Република Српска дефинисана у свом територијалном и државно-правном смислу.

-Наравно, постоје они који је урушавају, али постојимо и ми који желимо да је изградимо као самосталну државу - истакао је Додик.

Он је рекао да никада неће бити угрижена примарна, етничка обиљежја - заставе Србије и Републике Српске, и оно што се сматра идентитетом - језик, писмо и остало.

-Драго ми је да смо ушли у нову вертикалу јачања тог идентитетског карактера нашег народа - нагласио је Додик.

Додик је рекао да је јуче био дан пун весеља, те да су Срби били окупљени око једне значајне идеје која је повезана за своје јединство, симболе, заставу и слободу.

-То је нешто што развијамо. Јуче сам могао да осјетим пулс народа и овдје и у Београду, и да видим да све више људи обиљежава празник. На многим аутомобилима, кућама и становима су биле истакнуте српске застава, што говори да људи желе да се идентификују јединствено - закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана