Додик: Спасавање америчких војника јуначки подвиг и одраз величине српског народа

Срна
Додик: Спасавање америчких војника јуначки подвиг и одраз величине српског народа

ДОБОЈ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас у добојском селу Бољанић да акција “Халијард” прије 77 година представља јуначки подухват српског народа, који је увијек био на страни слободе и правде.

“Овдје смо на обиљежавању историјских и истинитих догађаја о којима се није причало 70 година јер тадашњи режим то није дозвољавао”, рекао је Додик обраћајући се на обиљежавају 77 година од акције “Халијард - ваздушни мост” у којој је спасено више од 500 пилота, а у селу Бољанић њих 60.

Он је подсјетио да су двије војске на простору бивше југославије биле међународно признате, а то су четнички покрет и партизанске јединице.

“Нажалост, Титов режим игнорисао је страдања Срба у Јасеновцу, Пагу, Јадовну, Херцеговини, тако су покушали да прећуте истину о овом догађају. Међутим, чињеница је да је четничка војска чувала слободу народу на Озрену”, поручио је Додик.

Он је нагласио да српски народ на Озрену бранио огњишта, вјеровао у Србију и четничког команданта генерала Драгољуба Дражу Михаиловића.

Према његовим ријечима, многи савезнички пилоти су спасени, што је одраз величине и снаге српског народа.

“Нажалост, Срби су, упркос својој хуманости и слободарској тежњи, крајем прошлог вијека сатанизовани. Вјерујем да односи српског народа са САД и тадашњим савезницима мора бити промијењени”, каже Додик.

Додик је поновио да су за српски народ мир и слобода светиња, а држава синоним за слободу.

“Допустите нам да имамо државу и слободу, јер је БиХ за нас тамница. Вјерујем у мир и све добре народе”, нагласио је Додик.

Он је напоменуо да је Република Српска на путу слободе и развоја.

“Овдје живимо вијековима и боримо се за нашу слободу. Српски народ се за слободу борио против Турака, Аустроугара, нациста и бомбардовао га је НАТО. Ми смо слободоуман народ, који је био на страни побједника и нека ово вријеме буде вријеме српског уједињења”, каже Додик.

Он је навео да се разговара и изградњи монументалног комплекса на подручју Озрена, како би се сваки дан слала порука мира и љубави.

У селу Бољанић код Добоја данас се обиљежава 77 година од акције савезничких пилота “Халијард - ваздушни мост” у којој је спасено више од 500 пилота, а у овом селу њих 60.

Операција “Ваздушни мост”, како је још зову, била је највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана