Додик: Значајна помоћ Србије Српској и Србима У ФБиХ

Срна
Додик: Значајна помоћ Србије Српској и Србима У ФБиХ

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је помоћ коју Србија пружа Републици Српској најконкретнија и највидљивија до сада, истичући да у том контексту у Српској неће бити ниједне локалне заједнице без инвестиције из Србије.

“Нама у Републици Српској је то изузетно значајно, да људи осјећају помоћ Србије”, рекао је Додик.

Он је истакао да се то исто односи и на Србе у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

“Оно што смо креирали предсједник Србије Александар Вучић и ја јесте да у свакој општини у Српској и у четири у Федерацији /са српском већином/ буде отворен неки објекат. Сада треба да буде отворен вртић у Брчком који ће носити назив жБеоградж”, рекао је Додик синоћ за Телевизију “Хепи”.

Он је навео да Република Српска и Србија помажу општине Дрвар, Гламоч, Грахово и Петровац у ФБиХ.

“Радимо да помогнемо нашим заједницама тамо, били смо у посети Дрвару Вучић и ја и ићи ћемо поново”, рекао је Додик.

Он је рекао и да ће са Вучићем посјетити и Грахово гдје се налази родна кућа Гаврила Принципа коју би, како је навео, Вучић поново желио да посјети.

Додик је подсјетио да се у Дрвару гради погон “Јумка” у којем ће бити запослено стотину радника.

“То је велика помоћ за Дрвар. Захвалан сам Вучићу и Влади Србије за то, а и за многе друге подршке”, истакао је Додик.

Он је истакао да је намјера да Србија и Република Српска буду повезане новим ауто-путем, те да вјерује да ће сада то убрзати нови сазив Савјета министара, који ће бити изабран до Нове године.

“Ми смо прије седам дана усвојили парцелацију за трасу која иде од моста на Рачи према Бијељини, веома смо спремни и вјерујем да ће већ на прољеће та траса почети да се ради”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, потребно је да БиХ, као што је то учинила Србија, потпише међудржавни споразум са Турском, да би било ријешено питање финансирања и извођења радова.

“Ми имамо договор о томе, али још немамо потписан уговор. Ту када додате да није било Савјета министара, који је нешто радио, онда је и разумљиво зашто нема”, навео је Додик.

Када је ријеч о политичким питањима, Додик је поручио да Република Српска неће признати самопроглашено Косово, које, како је навео, не признаје ни БиХ, јер ни не може без сагласности Српске.

Он је нагласио да су Срби у Републици Српској прошли веома тешко вријеме и посљедњих година се јако тешко опорављају, као што је тешка и позиција српског народа на Косову и Метохији.

“За све то, што смо се ми борили, за своја права и што се боре Срби на Косову за своја права, најлакше је било Западу да оптужи Србију и да колективно кажњава Србе”, рекао је Додик.

Додик је, коментаришући то што је на насловној страни недјељеника НИН објављеној на друштвеним мрежама 27. новембра била фотографија снајпера који нишани на предсједника Србије Александра Вучића и на којој је и он у позадини, рекао да је то морбидно.

“Апсолутне слободе не постоје. Слобода која угрожава слободу другога не може да се прихвати. Није ми било свеједно, видим да је општа харанга на предсједника Вучића, а могу да свједочим о добрим стварима које је он учинио”, рекао је Додик.

Он је указао да они који то чине јесу исти они који тврде да је у Србији наводно угрожена медијска слобода.

“Па како је угрожена и како се живи у диктатури кад тако нешто можете да урадите? Ако сте тако слободноумни урадите то у Америци”, поручује Додик.

Он је нагласио да се Републици Српској не свиђа то што се у Србији на овакав начин покушава створити негативна атмосфера.

“Ми то не волимо, ми волимо јаку Србију, ми живимо за јаку Србију. Срби из Републике Српске су загледани у Србију”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да укупна политичка јавност у Србији треба да се смири и истакао да се треба поштовати легитимитет, који се једино стиче на изборима “свидјело се то коме или не”.

Када је ријеч о нападу на Вучића у Поточарима прије четири године, Додик је навео да, иако су познати сви подаци о томе ко је то учинио, по том питању ништа није урађено и нико није одговарао.

“Полиција Републике Српске је идентификовала све те учеснике и зна се ко је напао Вучића. И онда је то пребачено у Сарајево, јер је такав систем. Остаје отворено питање - зашто се власт у Сарајеву није побринула да казни починиоце? Они њих штите, а онде су дошли Срби у органе безбедности који то исто тако нису радили и који су дали покриће за нечињење”, каже Додик.

Он вјерује да ће сада бити покушано да поново буду процесуирани одговорни.

“Ми имамо све податке као и службе у Србији... ту има слика и све можете да видите и не можете да сакријете”, рекао је Додик.  

Спска против чланства у НАТО-у

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска дефинитивно остаје против чланства у НАТО-у, јер би Срби интеграцијом “морално опрали” ту алијансу, због чијег бомбардовања осиромашеним уранијумом и данас умиру дјеца.
Он је нагласио да је основни разлог због којег се Српска противи уласку у НАТО тај што се тај војни савез ставио на страну ратних противника Срба и бомбардовао српски народ осиромашеним уранијумом.

Додик је рекао и да Српска не жели да буде ван процеса које заступа Србија, указујући да би у случају уласка у НАТО та алијанса направила границу на Дрини.

“Хрвати хоће у НАТО, хоће и Бошњаци, Срби неће у НАТО. Они ће то враћати на дневни ред, то је несумњиво, али ако ми будемо упорни у нашем ставу да нећемо, неће се никада донијети одлука о томе”, рекао је Додик синоћ за Телевизију “Хепи”.

Он је истакао да Република Српска остаје привржена политици војне неутралности, о чему је Народна скупштина Републике Српске већ донијела резолуцију.

“Неке облике сарадње морамо да имамо, али интеграција значи распоређивање база и то не долази у обзир”, поручио је Додик.

Он је указао и да су се геополитички односи промијенили у свијету и да ни у самом НАТО-у нису какви били, док је и Европа данас суочена са многим унутрашњим проблемима.

Додик је нагласио да нигдје не пише да су интеграције основ за формирање власти у БиХ, а да су муслимани, блокирајући формирање Савјета министара вјероватно хтјели да представницима Срба украду годину дана, али су довели у питање БиХ и зато су пристали да то буде одблокирано.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске донијела одлуку 2003. године да се опредјељује према чланству у НАТО-у, а да је касније некадашњи члан Предсједништва БиХ из Српске Небојша Радмановић само био човјек континуитета, све док 2012. или 2013. године Бањалука није одустала од тога.

Говорећи о ЕУ, Додик је напоменуо да Срби не би требало да олако шаљу поруку уласка у ЕУ без условљавања.

“Не би требало да јуримо у Европу у којој ћемо имати смањено право одлучивања, а њима предати потпуно своју сувереност, у недефинисаној Европи за коју не знамо како ће изгледати у будућности”, рекао је Додик.

Он је истакао да би српски представници у БиХ морали да дјелују обједињено као фронт и да јединствено одговарају на условљавања.

Додик је подсјетио да је у неколико наврата покушао да обједини све Србе, сматрајући да је то најважније питање за будућност дјеловања српског народа у БиХ, али, како је рекао, предсједник СДС-а Мирко Шаровић и лидери других опозиционих странка нису хтјели.

“Ми, када кажемо да морамо дјеловати јединствено као фронт и када нам Уставни суд БиХ укине Дан Републике 9. јануар морамо јединствено да кажемо - довиђења БиХ. Само тај језик они разумију”, истакао је Додик.

Он је рекао да је то начин за борбу, али да је, нажалост, у посљедње четири године било Срба који су остајали и то је охрабрило доносиоце одлука као што је Уставни суд БиХ да доноси одлуке као што је укидање Дана Републике, 9. јануара.

Додик је оцијенио да је опозиција у Републици Српској зато “у тако јадном положају”, јер су, како је навео, због понашања у Сарајеву изгубили 30 одсто гласачког тијела.

“Оно што ради Шаровић није одраз искреног патриоте”, указао је Додик.

Додик: Једино српска одржива у БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да у БиХ може да буде одржива једино Република Српска и да никада неће постојати република БиХ.

Додик је истакао да БиХ остаје проблем, да ту нема помирења, као и да муслимани желе цијелу земљу за себе, те да се покушава наметнути да су Срби криви за све.

“Зато је БиХ никаква земља, ми се од ње на неки начин одричемо у неком смислу, њу својатају муслимани. Муслимани ефективно контролишу 25 одсто територије и то могу да кажу да је њихово”, рекао је Додик за ТВ “Хепи”.

Додик је додао да они неће одустати од тог својатања, али је напоменуо да знатан дио Федерације БиХ припада Србима.

Додик, који је и лидер СНСД-а, подсјетио је да је Република Српска одмах након избора прошле године формирала власт, за разлику од Федерације БиХ и нивоа БиХ.

Он је нагласио да Бошњаци нису хтјели да се одрекну Мирка Шаровића /СДС/ и Младена Иванића /ПДП/, које је лидер СДА Бакир Изетбеговић узео као мањинску групу и манипулисао њима протекле четири године и били су центар против Републике Српске.

“Претходне четири године ми смо се у суштини борили само са њима, као што су хтјели да централизују одлучивање за ЕУ”, навео је Додик и подсјетио да највећи дио уставних надлежности за европска питања има Српска, око 72 одсто, док је на заједничком нивоу то 12 одсто.

Према његовим ријечима, све се чинило да се временом центар одлучивања пребаци на БиХ.

Додик је нагласио да су Срби склони да буду историјски наивни и да праве историјске грешке и да донесу одлуке које их касније коштају много.

“Оно што је најгоре у БиХ, јесте покушај да се зауставе процеси, да се људима намеће мишљење, да им се забрањује да мисле. Република Српска није формирана да би била у БиХ, она је формирана да буде независна држава”, истакао је Додик.

Додик је нагласио да је Српска своју независност бранила у току рата и кроз Дејтонски споразум, имајући у виду да су 1992. године велике силе, као што је Америка, признале Републику Српску.

“Ми смо научили да без државе нема слободе”, истакао је Додик.

Он је додао да Србија и Српска заједнички обиљежавају неке историјске датуме, као што је страдање у Јасеновцу.

Додик је навео да је матрица из иностранства је да су Срби криви за све, да покушавају да се сатанизују Срби, те подсјетио да је бивши високи представник у БиХ Педи Ешдаун натјерао власти Српске да верификују извјештај о Сребреници, који је био једини доказ кривице која се наметала Србима.

Он је додао да Хашки трибунал, који је пресудио Србима шест доживотних робија и око 760 година затвора, није само изрицао пресуде, него и писао историју, те додао да је извјештај о Сребреници намјештен да се направи било какав основ за пресуду Србима.

“Ми смо у Народној скупштини Републике Српске поништили тај извјештај и рекли да желимо да буде написана стварна истина”, нагласио је Додик.

Говорећи о Србији, Додик је истакао да је то најмоћнија земља западног Балкана, али да се то увијек покушавало спречавати, те нагласио да садашње власти у Србији и Српској потпуно аутономно рехабилитују српску националну и државну позицију на овим просторима.

Додик је поручио да Срби не смију да забораве своју историју и да увијек треба да обиљежавају датуме тешких страдања.

Он је поручио да је план српског народа за овај вијек план националне интеграције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана