Додик: Злонамјерни шире приче о могућем рату у БиХ, до 20. октобра биће уређени сви закони

Срна, РТРС
Foto: Д. Поздеровић

ЈАХОРИНА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да само злонамјерни измишљају причу да ће се у БиХ заратити и да нема разлога за бригу иако она никада није била стабилна.

-Само злонамјерни покушавају да овдје направе још више зла. Нико овдје не потенцира никакав сукоб и рат- рекао је Додик на Јахорини.

Он је поновио да ће власт у Републици Српској све учинити на легитиман и потпуно законит и уставан начин.

-Очигледно је да ови из федералног Сарајева покушавају да наметну ту перцепцију о сукобима. Нема бојазни од тога. Јахорина ће живјети у миру, и Република Српска и цијела БиХ“, рекао је Додик, одговарајући на новинарско питање да ли политичка ситуација и бојазан од рата могу утицати на долазак туриста.

Он је рекао и да сви који крше законе и Устав БиХ треба да одговарају.

Додик је нагласио да власт у Републици Српској не жели никакву дестабилизацију, да Српска не прави пројекат одвајања, односно сецесије, него се понаша уставно.

-Доносићемо само прописе који су у складу са Уставом и који су Републици Српској дати у надлежност. Нећемо дирати оне које су дате БиХ, али не желимо да имамо насиље високог представника које је видљиво, да имате неког ко се представља високим представником - рекао је Додик.

Он је поновио да високи представник није доведен посредством Савјета безбједности УН.

-Пошаљете га овдје да он сам дође и најави се. Лијепа је та моћ и ја бих отишао у Њемачку и рекао да сам високи представник, али, ето, не могу. Исто тако неће моћи ни он овдје. То, међутим, нису ствари које изазивају рат, него политичка реаговања. Ми смо већ реаговали на то питање - подсјетио је Додик.

Он је напоменуо да сваком треба бити јасно да питања треба да се рјешавају политички, али је напоменуо да је овај регион, поготово БиХ, увијек узаврела и да неко покушава да дода већу температуру него што заиста јесте.

Додик је прецизирао да ће сви закони бити уређени до 20. овог мјесеца.

-Након тога, 25. или 26. изаћи ћемо са тим и заказати сједницу Народне скупштине, која ће доносити закључке и доносити законе и поставити стари уставни сyстем - поручио је Додик.

Лидер највеће политичке партије у Српској поновио је да нико не жели никакав сукоб, те да нема мјеста чекању да се проблеми ријеше у оквиру Парламентарне скупштине БиХ.

Упитан да прокоментарише изјаву предсједника СДС-а Мирка Шаровића да су и они за враћање надлежности Републици Српској, али кроз Парламент БиХ, Додик је рекао да Шаровић може да предложи све што жели, али и сам зна да од тог нема ништа.

- За све што Шаровић предложи у Парламенту БиХ, на примјер закон о укидању Закона о војсци, може рачуна на све гласове СНСД-а. Само ћу га на крају питати зашто то ради када зна да тако не може, али нека проба, ја нисам против тога - рекао је Додик и додао ће у Републици Српској наставити да раде по плану, те да ће до 20. октобра бити уређени сви закони.

Додик је рекао и да Република Српска има право на своју војску.

Истакао је да је Република Српска у другом тромјесечју ове године остварила раст домаћег производа од 10 одсто, те да одржава све функције и стабилност буџета.

-Историјски највећи број запослених је у Републици Српској. Олимпијски центар веже 3.000 људи који су запослени овдје“, рекао је Додик и додао да је план да се настави са добрим пројекцијама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана