Додик: Зашто да се извињавамо? Одговарали смо за лоше ствари

Срна
Додик: Зашто да се извињавамо? Одговарали смо за лоше ствари

Срби нису никада били свјеснији свог идентитета него данас. Најважније да ми Срби имамо заједничке ставове по питању прошлости, садашњости и будућности, поручио је Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ у интервјуу за МИС телевизију.

“Увијек смо били некако на крају, кроз приче комунистичког система, па онда и међународне заједнице која нам је наметнула некакву колективну одговорност за дешавања у посљедњем рату”, истиче Додик.

Он каже да таква реторика стиже из политичког Сарајева.

“Није им довољно што су им преци били у Ханџар дивизији, и дио фашистичких формација са којима се свијет тада обрачунао. Срби су највећи страдалнички народ. Зар треба да набрајам наша стратишта: село Пребиловци, Паг, Јадовно, Јасеновац, Шушњар, Гаравице, Дракулићи, трагедија Козаре, Брод на Дрини...”, истакао је Додик.

Додик напомиње да перцепција коју форсира политичко Сарајево и дио међународне заједнице око дешавања у посљедњем рату, не пије воде у Српској.

“Зашто да се некоме извињавамо? Од 1992 - 1995 страдало је 28.000 Срба, за оне лоше ствари које смо починили одговорали смо, и војни и политички врх, у Хагу, али и пред домаћим судовима и стављамо тачку на ту причу”, рекао је Додик.

И то је један од разлога зашто сматра да БиХ као унитарна жеља из Сарајева не може проћи.

“БиХ не треба да постоји, јер то није реална прича. Што су срушили Југославију, Чехословачку, Совјетски Савез, а ми као морамо заједно? Имамо страшну заједничку историју, и увијек смо бли на различитим странама, ми Срби побједници, а ови други уз освајаче”, нагласио је Додик.

Додик истиче и различите перцепције миграције становништва, како се форсира једна прича и једна страна, а она друга ставља у запећак.

“Око 400.000 Срба из Федерације БиХ отишло је са тог простора, и исто толико из Републике Српске Хрвата и Бошњака. Међутим само, се спомиње једна страна, а гдје друга? Па, само из федералног Сарајева отишло је или протјерано је 120.000 Срба. Ми не желимо доминацију. Наша жеља је само Република Српска. Док Бошњаци желе доминацију, и на српским просторима, а тако и оним који припадају хрватском корпусу”, поручује Додик.

Додик истиче и лажну наду које подгријава политичко Сарајево око доласка Бајдена на чело Сједињених Америчких Држава.

“У Сарајеву је створена таква еуфорија као да ће 6. флота искрцати се из Јадрана, и у наредних шест мјесеци поравнати Републику Српску, све до посљедње жеље Сарајева. Можда је Бајден њихов пријатељ, можда ће бити некаквих притисака, али Република Српска је неупитна категорија, и то их највише боли” нагласио је Додик, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана