Додик: Замолићу Вучића да дио вакцина додијели Републици Српској

Срна
Додик: Замолићу Вучића да дио вакцина додијели Републици Српској

БАЊАЛУКА - Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је за Срну да ће данас замолити предсједника Србије Александра Вучића да дио вакцина против вируса корона додијели Републици Српској.

"Данас ћу послати писмо Александру Вучићу и замолити га да један дио количине вакцина додијели Републици Српској, како би и Српска почела са вакцинацијом. Сматрам да је то неопходно, имајући у виду да је овдје све израженији интерес одређеног броја људи за вакцинацију", истакао је Додик.

Он је нагласио да је Србија, у којој је данас почела масовна вакцинација становништва, на најбољи могући начин обезбиједила вакцине против вируса корона, те да се очигледно није ослањала на колективне набавке као што је случај са БиХ.

"Република Српске је уплатила више од шест милиона КМ за вакцине путем заједничког програма посредством институција БиХ, а те вакцине још не стижу нити има назнаке када ће стићи", рекао је Додик.

Додик сматра да је од земаља, које су успјеле да вакцинишу значајан дио свог становништва, крајње некоректно да се на овај начин односе према земљама као што је БиХ.

Он је нагласио да успјех који је Србија постигла у вези са обезбјеђивањем различитих вакцина и општу вакцинацију у коју креће данас свакако је огроман и у том погледу може да буде земља лидер.

Додик је истакао да је систем "Ковакс" очигледно у колапсу, те да нико нема информације када ће вакцина стићи у БиХ.

"О томе може само да се нагађа, дају се оквиру који су широки и велики. Мислим да то није поштено према БиХ и свим њеним грађанима. Неуспјех у томе говори колико су те заједничке набавке биле погрешна прича", оцијенио је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ сматра да је на овај начин онемогућено да се различити фактори и субјекти у Републици Српској, попут ресорног министарства, појаве као купац вакцина.

"Умјесто тога, натјерали су нас у тај заједнички програм, који уопште не функционише и представља брану за успјешну набавку вакцина", закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана