Додик за „Шпигл”: Српска жели своју позицију гарантовану Уставом и Дејтоном

ГС
Foto: В. Трипић

БЕРЛИН - Република Српска жели да осигура своју позицију у БиХ која је гарантована Уставом и Дејтонским мировним споразумом. Она не жели импровизацију од стране ОХР-а и међународних актера.

Рекао је то у интервјуу за њемачки „Шпигл” српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а који су пренијели медији у БиХ.

Упитан да ли је високи представник међународне заједнице у БиХ главни проблем, Додик је одговорио:”И насиље Американаца, а дијелом и ЕУ”.

Како је појаснио, “пријетње принудом, санкцијама и казнама, овим политичким насиљем, значило је да су се у прошлости прихватале ствари под таквим условима који нису одговарали вољи народа”.

Упитан шта се догодило од 2000-тих, када је сматран прозападним и прије свега проамеричким, Додик је рекао да се није догодило ништа, да је увијек био просрпски настројен.

-Увијек сам се трудио да сарађујем са свима осталима. Проблем с њима је у томе што су неки људи можда имали властита очекивања од мене. Признајем да је сарадња у почетку била интензивна. Али с временом сам схватио да они не играју фер и да их политичари овдје у овој земљи желе искористити за своје амбиције које имају према БиХ. Те амбиције тренутно не одговарају ни вољи Срба ни Хрвата. Високи представници су прекршили Устав 140 пута доношењем закона током година - рекао је Додик.

Упитан о гласању у Народној Скупштини Републике Српске и шта ће се догодити када ствари крену како жели, Додик је рекао да ће поштовати Устав БиХ и “сами регулисати оно што је у нашој надлежности”.

-Укинућемо законе које су наметнули високи представници на подручју Републике Српске и донијети своје законе - уз фазу транзиције која ће трајати колико год буде потребно. Према Уставу, у надлежност Републике Српске спадају све области које нису изричито додијељене БиХ. Ово друго нећемо дирати. Оно што нам није изричито повучено, ми ћемо, без оклијевања, преузети сами себе - казао је српски члан Предсједништва.

На питање да се то односи и на војску, он је казао потврдно, те додао да се односи и на правосуђе, полицију, и пореске органе.

-Све је то отето из Републике Српске. Све врсте лажи о будућности у Европској унији су се држале. Западни Балкан никада није био даље од ЕУ него што је сада - казао је Додик.

На питање шта ће се дешавати у касарнама на територији Републике Српске ако од новембра све буде како замишља, Додик је рекао да их данас једва имамо.

-Имамо само остатке, више као фасада војске. Повући ћемо пристанак на формирање заједничке војске. Затим ћемо поново уредити ово питање, чиме се залажемо за БиХ. Затим ћемо поново процијенити све остало. Права која нам даје Устав треба да уживају сви подједнако - подвукао је Додик.

Констатовао је да о раздвајању говоре само они који желе да скрену пажњу са сопственог неуставног понашања те рекао да не планирају сецесију.

Упитан да ли је поносан што је дио трочланог Предсједништва БиХ, одговорио је негативно и рекао да то ради само зато што мора.

-Не волим ићи тамо, али то је мој посао - казао је Додик.

Упитан за однос предсједника Србије Александра Вучића према Републици Српској, рекао је да он подржава Дејтонски споразум, “наш став о њему и наше споразуме у БиХ”.

-И колико сам схватио, он је против сваког једностраног напредовања - рекао је Додик те констатовао да “сусрет са Вучићем не чини Кристијана Шмита високим представником”.

Поновио је да “без одлуке Савјета безбједности УН -а, Шмит не може преузети дужност” те да је Шмит овдје као приватна особа.

- Шмит ме је већ покушао упознати. Вјероватно нагађа да би се састанак протумачио као чин препознавања. Не видим шта да разговарам са њим. Ангела Меркел више није знала шта да ради са Шмитом након што је пропао на изборима. Онда се неко сјетио мјеста високог представника - рекао је Додик.

Говорећи о односима с Русијом, казао је да је руски предсједник Владимир Путин моћан државник са пријатељским односом према БиХ у цјелини, који никада није тражио било какву акцију која би била усмјерена против територијалног интегритета БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана