Додик за лист „Ла Република“: Нисам против Устава, већ онога што је наметнуто са стране

Срна
Додик за лист „Ла Република“: Нисам против Устава, већ онога што је наметнуто са стране

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да БиХ може опстати ако се врати на Дејтонски споразум из 1995. године, те да он није против Устава, него против онога што је наметнуто са стране.

-Пуних 26 година интервенционизам међународне заједнице, вршен преко високог представника и троје страних судија Уставног суда БиХ, рушио је Устав стварањем нелегалног система - навео је Додик за италијански лист „Ла Република“.

Он је нагласио да ти људи ништа добро нису донијели БиХ.

-Ми смо и даље најнеразвијенији дио Европе. Да ли је дошло до помирења различитих заједница? Није. Јесмо ли ушли у ЕУ? Нисмо. Вријеме је да промијенимо приступ. То не можемо дозволити, странци који нису изабрани у БиХ су ти који за нас доносе законе - појаснио је Додик.

Додик је нагласио да допуне Кривичног закона БиХ које је наметнуо Валентин Инцко оспорава зато што високи представник нема имао право да намеће закон, без обзира на садржај.

Што се тиче амандмана који се односи на дешавања у Сребреници, Додик је нагласио да се „може рећи да је у Сребреници било злочина, што осуђује, али не може се рећи да су га починили Срби као народ, већ појединци“.

На питање да ли ће Народна скупштина Српске одобрити реконституисање војске Републике Српске, Додик је појаснио да Српска може да има своју војску и то стоји у Уставу.

-Не тражимо ништа ново. Уосталом, чему служи заједничка војска у којој се заједно боре Срби, Хрвати и муслимани? Ако нас Србија нападне, говорим хипотетички, да ли мислите да би српски војници остали лојални Оружаним снагама БиХ? Исто важи и за Хрвате - нагласио је Додик.

Коментаришући наводе Кристијана Шмита у извјештају Савјету безбједности УН да је ризик од новог сукоба у БиХ стваран, Додик је одговорио да он лаже.

-Шмит је дошао овдје, узео извјештај који су написали муслимани и потписао га. Може он да говори шта хоће, ја га сматрам само грађанином јер његово именовање нису подржали сви потписници Дејтонског споразума. БиХ нема високог представника, што је добра вијест. Ми смо посљедња колонија у Европи, али почињемо да се ослобађамо - истакао је Додик.

Упитан да ли се плаши пријетњи Брисела о могућем увођењу санкција, Додик је рекао да није изабран да буде кукавица и упитао у ком дијелу би његова политика могла да се окарактерише дестабилизујућом.

Говорећи о односу са руским предсједником Владимиром Путином, Додик је рекао да не иде у Русију да се некоме моли и да је разлика између Путина и западних лидера у томе што га он слуша.

-Путин никада није тражио од мене да урадим или не урадим нешто, зато га поштујем. За разлику од њега, политичари Запад, чак и најнижи по чину, појављују се у мојој канцеларији са жељом да ми наметну неке ствари. Путин није калкулант, нити спекулант - истакао је Додик.

На питање како је постао човјек Москве, а до прије деценију је сматран референтном тачком САД, Додик је одговорио да су се раздвојили али не његовом вољом.

-Ја сам и даље особа која вјерује у демократске принципе и слободно тржиште. Поштујем традиционалне идентитете. Али нисам се промијенио. Једног дана су ми дошли Американци и рекли: „то и то мораш да промијениш'. Нисам могао да прихватим. Онај који истински брани Дејтонски споразум је Милорад Додик - нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана