Додик: Видљива експанзија муслиманског национализма у БиХ

Срна
Foto: Дражан Оскар Поздеровић

БАНЈАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је експанзија муслиманског национализма у БиХ веома видљива, а продукт је охрабрења који је добијали са запада, а доскора и од Хрватске.

Додик је истакао да је у том погледу видљиво да је дошло до злоупотребе подршке, те навео да СДА, као најјача странка муслимана у БиХ у свом програму има укидање конститутивности и уставне структуре у БиХ.

“То нико од странаца не примјећује нити жели, а онда нама на бази неке реторике желе направити читаву западну политику против нас”, рекао је Додик за хрватску Нову ТВ.

Он је навео да муслимани у БиХ желе мајоризацију, желе подредити српски и хрватски народ, да направе организацију БиХ која не уважава конститутивност народа и ентитетски састав.

На констатацију да БиХ иде на изборе без ријешеног питања о хрватском народу, Додик је истакао да то зависи од воље муслимана у БиХ.

“Хрватски народ има иста права као сви народи и сасвим оправдано тражи своје територијалну политичку структуру. Имају моју подршку”, рекао је Додик.

Он сматра да од Хрвата зависи што ће радити даље, напоменувши да је разговарао са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем, као и са хрватским предсједником Зораном Милановићем са којим, каже, има добар однос, а причају о успоставању система који гарантује мир.

Највише, додао је, причају о оправданим захтјевима о питању равноправног и једнакоправног поступања, те истиче да му је веома драго што Милановић и премијер Андреј Пленковић имају готово јасан став.

“Колико видим, разликују се у неким методологијама”, рекао је Додик и додао да је Милановић у праву кад то поставља као питање “бити или не бити”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана