Додик: Вечерњи пријем је прослава почетка прогона Срба из Сарајева

Срна
Додик: Вечерњи пријем је прослава почетка прогона Срба из Сарајева

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да пријем који вечерас у згради Предсједништва БиХ организују Жељко Комшић и Шефик Џаферовић поводом 1. марта приватна забава два члана Предсједништва БиХ.

 

На питање Срне да прокоментарше пријем који вечерас организују чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић поводом 1. марта, такозваног “дана независности” БиХ, Додик је рекао да празник који они славе, у историји Срба на овим просторима симбол је почетка грађанског рата и прегласавања једног од три конститутивна народа у БиХ.

Он је подсјетио да заједничке институције БиХ никада нису усвојиле закон по коме би 1. март био икакав празник у БиХ, а таква процедура предвиђена је Дејтонским мировним спорзумом.

“Чувајући 1. март као празник и намећући га Србима, који се тог датума из 1992. године сјећају са нелагодом и страхом, чување је идеје о унитарној БиХ, какву су против Срба изгласали на лакрдији од референдума. Све док такав датум буде у календару заједничких празника који то нису, јасно је да од ове и овакве земље нема ништа”, нагласио је Додик.

Он је рекао да сви који буду вечерас кренули на тај пријем добро би било да знају да је 1. марта 1992. године у центру Сарајева, у миру, запаљена српска застава и убијен српски сват.

“Треба да знају да ови што су их позвали славе управо то, почетак прогона Срба из Сарајева, онда и из БиХ, и да својим присуством на том пријему директно доприносе конфузији у ионако несређеној БиХ”, закључио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. /крај/тп

Додик: Ниједна одлука неће проћи док се не ријеши питање Уставног суда БиХ

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да ниједна одлука ни закон неће проћи док не буде ријешено питање Уставног суда БиХ.
Додик је нагласио да не зна докле ће то трајати.

Он је истакао да је изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да је “Уставни суд БиХ њихов механизам за наметање рјешења у БиХ” сасвим довољна да се у Српској упале сви аларми.

“То је реализација њихове декларације /СДА/, а нама покушавају да жпродајуж наивност да је то само жједно мишљењеж. У том мишљењу, које је написано у декларацији, нема Републике Српске нити Дејтона. И то није рушење Дејтона, али јесте вербална изјава Милорада Додика?”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, спровођење те декларација се догодило јуче, када је прихваћен приједлог закона о смјени Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ.

Додик је поновио да је Република Српска против оваквог правосудног система, али да не треба сада смјењивати ВСТС док се не постигне договор о евентуалној комплетној реформи правосудног система.

“Шта даље? Предложили смо закон који се тиче Уставног суда БиХ, то је тачно. Видите да ови из Српске /опозиција/ покушавају да оправдају свој изостанак те врсте и тиме помажу Изетбеговићу да он не подржи закон. Они су дио већине коју су већ формирали јуче, али су се мало прерачунали. Савјет министара је изабран и не може да буде смијењен, ако за њега не гласају у Дому народа, а неће гласати”, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

Додик сматра да треба почети процесе који су у складу са Уставом и Дејтонским споразумом, те унаприједити дијалог о свим питањима - и о функционисању БиХ и свих сегмената система у БиХ.

Он је нагласио да треба разговарати и о разним другим могућностима, јер БиХ послије силних разговора у ових 25 година, послије великог броја међународних конференција, великог капитала који је међународна заједница уложила, прије свега у ФБиХ, није успјела, додавши да је то неуспјех међународне заједнице.

“Сада Метју Палмер и остали бране свој неуспјех, али нису успјели да направе БиХ какву су они хтјели”, истакао је Додик.

Додик: Примарни циљ Српске - изворни Дејтон

Српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додика истакао је да је примарни циљ Републике Српске изворни Дејтон, очување Републике Српске и њеног легитимитета, као и да Србија буде јака, јер је Српска више загледана у Србију него у БиХ.

"То су легитимни циљеви и не видим шта је ту спорно. У Републици Српској
нема план за сецесију, није донесена ниједна одлука која се тиче тога, нити је то на дневном реду. Република Српска има легитиман циљ да преферира изворни Дејтон", нагласио је Додик.

Он је истакао да никада није позивао на оружани сукоб у БиХ за разлику од Бакира Изетбеговића који прије пар дана каже "узећемо оружје и ратом бранити оно што смо стекли".

На конференцији за новинаре у Бањалуци Додик је констатовао да је БиХ пропала држава и да многи и у свијету сматрају да је она неодржива.

"Међународни интервеционизам нигдје се није показао одрживим. Дио међународне заједнице проводи политику бошњачких лидера у БиХ. Најсвјежији примјер је синоћња изјава Валентина Инцка који је одмах након обраћања Бакира Изетбеговића, Фахрудина Радончића и Жељка Комшића поновио исто што су и они говорили", рекао је Додик.

Он је констатовао да се Инцко само појави да етаблира оно што су они рекли.

"Видљива је политика заједничког дјеловања дијела међународне заједнице и бошњачких политичара са жељом да прикажу Републику Српску као реметалички фактор и да треба они нешто да уређују у Бањалуци и Републици Српској. Шта они мисле да су овдје воштане фигуре које ће да раде по њиховом налогу и да буду подршка муслиманима", упитао је Додик.

Он је поручио да Република Српска није реметилачки фактор, нити има "Исламску декларацију" Алије Изетбеговића, нити Декларацију СДА која је пуна мржње према Србима и Републици Српској и која се свакодневно пласира из Сарајева.

"То је узрок свих проблема овдје, та њихова мржња према свему што је српско. Изетбеговићево својатање Бањалуке као његовог шехера служи за замајавање његових поданика. Бањалука је Република Српска и није шехер и никада то неће бити. Бањалука више припада Александру Вучићу, него Изетбеговићу", поручио је Додик.

Говорећи о нападима на предсједника Србије Александра Вучића који у посљедње вријеме непрестано долазе из Сарајева, Додик је рекао да је за разлику од њих Вучић човјек мира и стабилности у региону, те да се понаша државнички.

"Веома је јасно његово опредјељење да за све што се дешава у Републици Српској треба да прође кроз њене институције, као и да је више пута поновио да поштује БиХ и њене територијални интегритет, али да брине и за Републику Српску. Њима у политичком Сарајеву то очигледно није довољно, па траже од њега и неку рекацију, као да ми не знамо шта треба да радимо и да не размишљамо својом главом", нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је БиХ дубоко подијељено друштво, да Сарајево настоји да цијелу БиХ подведе под своју политику исказану кроз "Исламску декларацију" и Декларацију СДА, који је у потпуности антидејтонски документ и урушава Устав БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана