Додик: Милановић износи изјаве са којима човјек тешко може да се сложи

Срна
Foto: В. Трипић

БЕОГРАД- Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је данас важна и непобитна чињеница то да Срби имају двије државе - Републику Српску и Србију, а Хрвати су у једној држави.

То је нешто што не можете оспорити, то је чињеница - рекао је Додик синоћ за ТВ „Хепи“.

Он је навео да има нејасних ситуација и тешких изјава, као и да хрватски предсједник Зоран Милановић износи изјаве са којима човјек тешко може да се сложи.

-Моје, као вође, лидера, није да стално да тражим разлике него да покушам нешто да направим корисно за нашу заједницу - додао је Додик.

Он је указао да је веома неугодно на граници имати земљу која је у ЕУ и НАТО, док Република Српска није међународно призната.

-Тако да нас је однос, који је природна одбрана права за идентитет у БиХ, довео до тога да смо ми амортизовали притиске Хрватске на Републику Српску у ЕУ и НАТО интеграцијама - додао је Додик.

Он је подсјетио на своју ранију изјаву да Хрвати треба да имају трећи ентитет и да се боре за свој статус.

Додик је истакао да мајоризација коју Бошњаци желе у БиХ у политичком смислу иде за тим, „а сљедећи смо ми“ и да та „стара идеја Алије Изетбеговића“ у 'Исламској декларацији' овлада БиХ“.

Говорећи о Србији, Додик је истакао да је захвалан Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу за изградњу моста на Рачи код Бијељине, те напоменуо како је Република Српска, као једна мала земља, изградила 100 километара ауто-пута.

Он је рекао да турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган има неке рационалне приступе за текућа питања у БиХ и да је приликом посљедње посјете Сарајеву говорио оно што је приближно његовом ставу, за разлику од бошњачких, а то је да домаћи лидери у БиХ треба да постигну договор и да не чекају да им се нешто наметне са Запада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана