Додик: У суботу о увођењу ванредног стања

Г.С., Срна
Додик: У суботу о увођењу ванредног стања

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да је неопходно јачати провођење до сада донесених мјера у борби против вируса корона, те најавио да ће у суботу, 28. марта, бити одржана сједница Народне скупштине Српске ради увођења ванредног стања.

Он је за РТРС нагласио да је Српска на вријеме почела са оштрим мјерама, али да то још не значи да је успјела у овој борби јер епидемија не стаје, него се шири због неодговорних појединаца који игноришу апеле.

Додик сматра да појединци нису довољно схватили ситуацију и да су неопходне оштрије мјере.

Он је додао да ће увођење ванредног стања омогућити да се брже доносе потребне мјере и закони.

“Ванредно стање ће нам омогућити да интервенишемо посредством уредби у законску материју и тиме регулишемо одређене ствари. Увођење ванредног стања ће значити и могућност да брзо промијенимо Закон о задуживању како бисмо повећали овај опсег”, навео је Додик.

Он каже да ће на сједници Народне скупштине бити разматрана само једна тачка, а то је увођење ванредног стања.

“Уставом Републике Српске је прописано како се друштво понаша у ванредном стању. Учинићемо све да заштитимо наше друштво јер је ово озбиљна ситуација, која је озбиљнија од оне прије седам дана”, рекао је Додик.

Он је апеловао на све да се ману политичких тема.

“Имао бих и ја о много чему говорити, али ћу рећи да је неприхватљиво да се узнемиравају они који раде, као што је било и у Фабрици обуће жБемаж. Ту су неки ради личне промоције угрозили оне који раде. Подржавам руководство ове фабрике да предузме све законом предвиђене поступке”, рекао је Додик.

Он сматра да је за све политичаре најважније да буду окупљени у постојећој кризи.

“Нажалост, опозиција сада негдје вреба са стране и покушаће да прави неку атмосферу. Добро би било да не буде усвојен буџет БиХ, јер ако буде усвојен, оно што остане од прихода биће упућено ентитетима. То што остане ентитетима биће можда и до 50 одсто мање и имаћемо ситуацију да ће на нивоу БиХ бити расипништво, а у Републици Српској и ФБиХ неће се моћи покрити основне обавезе. Зато је важно да и ови из опозиције не насиједају на овакве ствари. Морамо заједнички дјеловати”, поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је истакао да је Република Српска предузела свеобухватне мјере које могу дати добар резултат уколико нема неодговорних појединаца.

“Карантини које смо увели битно су смањили број људи који долазе, а јуче смо имали тек 24 лица која су се појавила на граничним прелазима. Сада је основна ствар да буквално јуримо за онима који су имали контакт са зараженим лицима како бисмо могли да путем тестирања сагледамо стање и предузмемо мјере”, каже Додик.

Према његовом мишљењу, важно је да се сви, за које је утврђено да су позитивни на вирус корона, налазе у посебним просторима и да увођење полицијског часа има ефекта.

“Тим којим руководим је задужен за набавку одређених материјала, прије свега, респиратора. Радимо константно како не би начинили ниједан пропуст којим би омогућили ширење вируса корона”, рекао је Додик.

Он је напоменуо да нису на најбољи начин координисане мјере са Федерацијом БиХ /ФБиХ/, која касни са потребним мјерама.

“ФБиХ ће бити потенцијално мјесто за ширење епидемије и мораћемо да видимо које ћемо мјере да предузмемо. Ми када смо кретали они су преспавали, када смо ми затварали школе и кафиће, они то нису урадили. Евидентно је да је ситуација гора у ФБиХ, јер већ имају три смртна случаја. Они само тестирају оне који дођу на болничко лијечење, а не као што смо ми јурили људе који су били у додиру”, рекао је Додик.

Он каже да се мора видјети шта ће бити ако се вирус прошири у ФБиХ, да је то највећа брига.

Говорећи о ситуацији у привреди, Додик је рекао да Српска посебно о овоме води рачуна.

“Уз постојеће мјере, припремили смо и друге које ће ићи за тим да преузмемо и плаћање за секторе саобраћаја, трговине, угоститељства, хотелијерства, јер немају приходе. Учинили смо све да сачинимо сет мјера којима би заштитили радна мјеста и раднике. Желимо да послодавци задрже раднике, а ми ћемо с њима договарати како даље”, навео је Додик и поновио да није спреман да подржи фирме које отпуштају раднике.

Он је нагласио да ће бити формиран фонд за помоћ привреди у који би требало да буде прикупљено око 500 милиона КМ и да ће у наредних шест, седам дана бити припремљен сет мјера којима ће бити третирана наредна два мјесеца.

“У наредних пар дана донијећемо мјере које ће се односити на април, јер морамо заштити привреду и раднике. Из фонда ће бити интервенисано првенствено за плате, али интервенисаћемо и на неки други начин. Један од примјера јесте обућарски сектор коме ћемо помоћи. Могуће је да ћемо исплатити секторима који су угрожени загарантовану плату од 520 КМ по раднику, а да послодавац плати доприносе, јер је циљ да одржимо радна мјеста”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, не треба да дође до смањења плата у јавном сектору који подржава фондове, то би био удар на пензије.

Додик је поновио да је састанак са предсједником Србије Александром Вучићем био добар, јер је ће тржиште Српске бити снабдијевано потребним намирницама.

“До краја године нећемо имати проблема са уљем, брашном, шећером, сољу, кафом и осталим потребним намирницама. Обезбиједили смо од Србије 15.000 тона пшенице, 10.000 тона кукуруза, 5.000 тона соје. Влада Србије је донијела одлуку о испоруци репроматеријала Фабрици жБималж из Брчког, а очекујем да ових дана добијемо и 15 респиратора”, навео је Додик.

Он је поновио да би Српска требало да набави и 25.000 тестова на вирус корона, али да постоје наруџбе и од 50.000 и 100.000.

“Према неким анализама нас не би требало да задеси шпански или италијански сценарио, али који год нас задеси и ако би имали губитке било би лоше. Када је ријеч о ванредном стању, нико не треба да сумња да смо одлучни да спроведемо све потребне мјере. Овај мјесец који долази мјере ће бити још оштрије, а анализу ћемо направити у мају, када ће се знати гдје се друштво налази”, истакао је Додик.

У Српској је до сада вирусом корона заражено 121 лице.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић сазвао је за сутра сједницу скупштинског Колегијума за утврђивање приједлога дневног реда и термина одржавања посебне сједнице републичког парламента.

На основу договора постигнутог на састанку који је данас сазвала предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, на посебној сједници Народне скупштине требало би да, на захтјев Владе, буде проглашено ванредно стање на територији Српске због вируса корона.

Састанку су присуствовали предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједник Владе Радован Вишковић, предсједник Уставног суда Џерард Селман, потпредсједник Уставног суда Снежана Савић, министар правде Антон Касиповић и генерални секретар Владе Српске Синиша Каран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана