Додик: Уставни суд је дужан да оцијени уставност и законитост одлука ЦИК-а

Срна
Додик: Уставни суд је дужан да оцијени уставност и законитост одлука ЦИК-а

САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Уставни суд БиХ дужан да оцијени да ли је одлука Централне изборне комисије /ЦИК/ о пролонгирању локалних избора донесена у складу са Уставом и закону, наводећи да закон јасно каже да се избори могу пролонгирати до 30 дана и да то никако не може бити 40.

Додик је констатовао да је та одлука ЦИК-а незаконита, те да је чуо да ће се Уставни суд прогласити ненадлежним приликом одлучивања о апелацији коју је у вези са пролонгирањем избора поднио СНСД.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да Уставни суд има своју улогу и да та институција постоји у Уставу БиХ, али да су често злоупотребљавали своју надлежност.

"Нигдје у свијету нема Уставног суда какав је овај у БиХ који је сурогат и монструм. О уставности и законитости неке одлуке сасвим је легитимно да се затражи мишљење Уставног суда", рекао је Додик за Телевизију "Ал џазира", додавши да се у Уставном суду обично прогласе ненадлежним у стварима о којима треба да одлучују.

Он је оцијенио да је то "монструм институција која ће доћи главе цијелој БиХ".

На питање да ли његове изјаве о Уставном суду представљају притисак на правосуђе, Додик је одговорио да они врше притисак на народ јер крше Устав и законе.

Упитан да ли се у Предсједништву као институцији надлежној за спољну политику могу договорити о питањима из те области, Додик је рекао да је он српски члан Предсједништва из Републике Српске и да представља базичне ставове Српске.

"Република Српска је фокусирана на функционисање Предсједништва у складу са Уставом. Предсједништво не функционише у складу са Уставом јер су му путем закона разграђена и минимизирана уставна овлаштења до нивоа 'енглеске краљице' да се појављује једном до два пута у политичком животу", рекао је Додик.

Он је нагласио да је све мимо Устава пренесено на неке друге институције, те да је одлукама високог представника и онима које је доносила Парламентарна скупштина БиХ разграђена улога Предсједништва.

"Од свих послова које сам радио ово ми је најдосаднији", рекао је Додик и додао да амбасаде и амбасадори неких земаља у БиХ имају већу снагу од Предсједништва БиХ.

Говорећи о европском путу БиХ, Додик је навео да европске интеграције нису спорне и да оне остају, али да се Предсједништво и у тој области показало неефикасно.

"Сада смо добили далеко теже услове. Имамо 14 услова и неки од њих коче БиХ на путу ка ЕУ", констатовао је Додик.

Додик је поручио да није против БиХ, али да она мимо Дејтонског мировног споразума и Устава не може да живи.

"То се показује све ово вријеме. Морамо да нађемо реалан однос у коме ћемо сви све уважавати и покушати нешто да урадимо", рекао је Додик и додао да су, уколико тога не буде, могуће различите варијанте - и да "Босна преживи, али и она да не преживи".

"БиХ је могућа као земља три конститутивна народа, а ако инсистирамо на причи о грађанској БиХ то је подвала и то је немогуће", нагласио је Додик.

На питање да ли ће се повући са функције лидера СНСД-а на којој је 18 година и да ли ће ту функцију некоме препустити, Додик је рекао да ће бити предсједник странке све док га буду бирали њени чланови.

"Мислим да сам у најбољим годинама за политику без обзира што сам некима досадио", рекао је Додик и поручио да његове најбоље политичке године тек долазе.

Додик: Радончић је радио добро и у интересу безбједности

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је веома лоше то што је Фахрудин Радончић поднио оставку на мјесто министра безбједности у Савјету министара, додајући да је Радончић добро управљао Министарством, те да је претендовао за човјека који би могао да обједини све безбједносне агенције у БиХ.

“Зато мислим да је лоше што смо га изгубили. Не знам његове разлоге, али могу да наслутим. Видио сам на сједници Предсједништва да он у себи носи једну врсту огорчења, приговарајући СДА да води неадекватну мигрантску политику и то је већ позната прича”, рекао је Додик за ТВ “Ал џазира”.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, подсјећа да мјесто министра безбједности у Савјету министара припада Бошњацима, те да сматра да неће бити проблема приликом именовања новог министра.

Тврдњу СДА да је хапшење премијера Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадила Новалића у афери “Респиратори” државни удар, Додик је оцијенио као настојање те странке да исконтролише правосудни систем у БиХ што је, како је рекао, пракса посљедњих неколико година.

“То је било претјерано, треба препустити надлежним органима да раде свој посао. Очигледно да треба да се разјасни све шта се дешавало”, рекао је Додик.

Он сматра да треба оцијенити да ли је у афери “Респиратори” било ријечи о организацији која је свјесно хтјела да прибави корист или је ријеч о објективним околностима које су у вријеме пандемије биле пуно компликованије него нормалном стању.

Српски члан Предсједништва БиХ објашњава да су услови рада, пословања и набавки у вријеме пандемије били потпуно непознати са становишта реалних односа, да је био поремећен читав систем набавки, а посебно респиратора.

Додик је рекао да није у потпуности упознат о набавци респиратора у ФБиХ, јер је то у надлежности федералних институција.

Он је нагласио да у Републици Српској нема проблема што се тиче набавке опреме.

“Нема никакве злоупотребе у набавци мобилне болнице, немамо ништа против да се то преиспита. Ако Тужилаштво Републике Српске сматра да то треба преиспитати и процесуирати, нема нико ништа против”, истакао је Додик.

Лидер СНСД-а поновио је да Суд БиХ и Тужилаштво нису у складу са Уставом БиХ, да је било много злоупотреба у правосуђу, те да је крајње вријеме да се разговором нађе рјешење за те институције да би одговарале уставном поретку.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана