Додик: Неће бити ни корака ка НАТО-у, нити књижења војне имовине

Срна, РТРС
Додик: Неће бити ни корака ка НАТО-у, нити књижења војне имовине

БАЊАЛУКА - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да БиХ неће остварити ниједан корак ка интеграцији у НАТО и да неће бити књижења војне имовине док власт чини СНСД и његови партнери.

"Док моји људи сједе у Представничком дому Парламентарне скупштине и док сам ја у Предсједништву БиХ нећемо се помакнути ниједан корак према интеграцији БиХ у НАТО. НАТО у посљедњих неколико мјесеци није поменуо ријеч интеграција, него партнерство", рекао је Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ, новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да је НАТО прошле године јасно дао до знања да ће активирати Акциони план за чланство /МАП/ под условом да му из БиХ буде достављен годишњи национални план /АНП/.

"Тај план није достављен, нити је НАТО икада потврдио да је добио АНП и да се ради о активирању МАП-а. Ми смо у Програму реформи рекли да нема прејудицирања чланства БиХ у НАТО-у и да ће за сваку одлуку о евентуалној интеграцији БиХ у НАТО бити потребна нова одлука Предсједништва и Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ. Кроз то смо се одмакли од НАТО-а", појаснио је Додик.

Говорећи о књижењу војне имовине као власништво БиХ, Додик је истакао да тога неће бити као што није ни до сада, те подсјетио да Република Српска од 2013. године не дозвољава књижење војне имовине.

Он је рекао да Српска није дала сагласност за то и да мора да постоји споразум између два ентитета да би било рјешавано питање војне имовине, али да таквог споразума нема.

"Ако нема споразума, нема ни књижења. Ми смо одбацили све споразуме и у далеко тежим околностима нисмо прихватили да предамо касарне које су и даље власништво Републике Српске. Док смо ми у власти нема предаје касарни и нема чланства у НАТО-у, а ако неко покуша да нешто и договори то ћу настојати да развалим", поручио је Додик.

Одговарајући на питање да ли се данас састао са градоначелником Бијељине Мићом Мићићем, Додик је рекао да није, али да у континуитету разговарају о важним пројектима за Бијељину и могућности заједничког дјеловања.

"Руководство СНСД-а је управо ту да процијени на који начин ћемо се ангажовати у Бијељини", додао је Додик.

Додик: Уставни суд БиХ мјесто највеће дестабилизације

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да је Уставни суд БиХ мјесто највеће дестабилизације у БиХ, те да су све одлуке овог суда донесене на штету Српске и српског народа.

Он је истакао да то потврђује пролонгирање расправе о његовом захтјеву за оцјену уставности Закона о измјенама и допунама Закона о застави БиХ.

Додик је поручио да Република Српска неће прихватити неуставне одлуке овог суда, без обзира на евентуалне притиске. 

- Овакав Уставни суд не треба БиХ, а нама поготово не треба. Он служи само да доноси неуставне одлуке - нагласио је он.

Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је након проширене сједнице Извршног комитета ове странке да је разговарано о инфраструктурним пројектима - градњи ауто-путева и гасовода, те подршци привреди кроз смањење оптерећења.

Он је подсјетио да је Србија обећала шест милиона евра за субвенције у привреди, те да је на данашњој сједници Извршног комитета разговарано о новим изворима финансирања којим би била помогнута набавка опреме.

Додик је рекао да тема сједнице била и именовања на функције у заједничким институцијама, те да је констатовано да бошњачка страна опструише запошљавање Срба.

- Имамо блокаду у Централној банци. Федерална страна фаворизује једно рјешење у којме нема Срба - навео је Додик.

Он је навео да је на сједници било говора и о томе какво је стање и могућност да се помогне реалном сектору у Републици Српској, односно привреди.

Додик је рекао да је један број привредника у реалном сектору раније повукао тешке кредите у смислу високих камата, што је оптерећивало њихово пословање.

"Разговарали смо о томе да за оне кредите које је Инвестиционо-развојна банка /ИРБ/ раније пласирала и које ће пласирати убудуће, када дођу до корисника у реалном сектору буде смањена камата која је раније била 2,5 до три одсто, да сада буде 0,5 одсто од ИРБ-а према пословним банкама", навео је Додик.

Додик је навео да ће то омогућити да се преполови каматно задужење предузећа у реалном сектору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана